Discussie rond 'lichte' kalveren

9 oktober, 2014

Lichte kalveren
De 36-kilo eis brengt melkveehouders in verlegenheid. Kalveren zijn doorgaans bij hun geboorte reeds zwaarder. Tweelingen en te vroeg geboren kalfjes zitten echter vaak op een lichter gewicht dat niet meer in te halen valt. Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van boerenkoepel LTO zegt over dergelijke dieren: "Wij kunnen die dieren niet altijd simpelweg een paar weken langer houden, tot ze op gewicht zijn. Mesterijen hanteren strikte regels voor de leeftijd waarop kalveren worden aangevoerd: maximaal 35 dagen."

In de volgende link de reactie van een van onze veehouders "Van Drie uit Thesinge".

Naar aanleiding van de ontstane discussie over het 'afspuiten' van kalveren die te licht zijn, geeft de KNMvD, de beroepsorganisatie voor dierenartsen vandaag een korte en duidelijke verklaring af waarin het doden van gezonde dieren principieel wordt afwezen.

De KNMVD zegt:
Er is discussie ontstaan door berichten dat vanaf 1 januari 2015 kalveren lichter dan 36 kg en/of ouder dan 35 dagen geweigerd worden op verzamelplaatsen. De kalversector wil van de lichte kalveren af omdat ze het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden.
De beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD vindt het euthanaseren van te lichte kalveren geen oplossing. De KNMvD is principieel van mening dat dierenartsen geen gezonde dieren moeten doden wanneer deze economisch niet rendabel zijn.
Er moet door de kalversector en de melkveehouderij gezamenlijk naar alternatieven worden gezocht.

Oplossingen?
Restaurateurs Willem Schaafsma, Sicco Gerlsma en zelfslachtende slager Jan Walburg hebben de stichting Lost Animals opgericht. De Friese stichting wil dierenleed en verspilling van vlees van zogenaamde verloren dieren als stierkalfjes, geitenbokjes en Jerseystiertjes verminderen en het vlees terug op het bord krijgen. De stichting Lost Animals werkt daartoe samen met regionale melkveehouders, veehandelaren, slachters, slagers en restaurants.
Voor het het complete artikel, klik hier.