Filmopnames !?!?

16 september, 2015

Bij Van Stad tot Wad dierenartsen  wordt een documentaire film gemaakt over een  aantal boerengezinnen en de veearts Maaike van den Berg en haar collega’s. Aanleiding voor het maken van de film is de opheffing sinds 1 april 2015 van de Europese melkquota. Daardoor zullen de melkveehouders gaan concurreren op de wereldmarkt. Dat heeft grote consequenties voor de boeren, maar ook voor de veeartsen. Hun lot is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

 

De film gaat 90 minuten duren en wordt gemaakt door Jan Musch en Tijs Tinbergen. De opnames en de afwerking vinden gedurende twee jaar plaats, vanaf  1 oktober 2015. Tenslotte zal de film in het najaar van 2017 eerst in de bioscoop en op grote agrarische evenementen en congressen vertoond worden, en daarna op de NCRV televisie te zien zijn. De financiers van het project zijn: Het Fonds voor de Nederlandse Film, de NCRV , het COBO fonds en Film Production  Incentive, een stimuleringsfonds van de overheid voor Nederlandse kwaliteitsfilms.

De veehouderij is enorm belangrijk voor de Nederlandse economie. Jaarlijks wordt er voor 6 miljard euro aan zuivel geëxporteerd. Van iedere euro die in de zuivel verdiend wordt, komt 60 eurocent uit het buitenland. Rusland is grootafnemer van onze kaas, en hanteert het wapen van de boycot op agrarische producten. Zelfs het aardgas zou daarin een rol kunnen gaan spelen. Minder aardgas winnen in Groningen speelt Rusland ook in de kaart. Zij zijn grootleverancier van gas in Europa. Zo spelen de Europese en de wereld politiek mee op het Groninger platteland.

Hoe is het gekomen.
De afgelopen decennia heb wij, Tijs Tinbergen en Jan Musch een aantal films gemaakt in het spanningsveld tussen natuur en landbouw. Over ganzen die concurreren met boeren om het malse gras, over natuurbeschermers die boerenland inpikten en omvormden tot Nieuwe Natuur, over de druk van wereldstad Amsterdam op de aangrenzende boeren, over agrarisch natuurbeheer, en over de vossen die de zojuist door de boeren beschermde weidevogels komen oppeuzelen.

In veel van onze films raken we aan de veehouderij. De ganzen, de vossen, de nieuwe natuur, de grutto’s, de grote stad, allemaal zetten ze een zekere druk op de boeren. Boeren zijn dan ook vaak medehoofdrolspelers in de films over de dilemma’s in de natuurbescherming die wij maken. We komen er graag, kunnen goed met ze opschieten, en raakten meer en meer gefascineerd door het boeren-bedrijf. We voelen als kleine zelfstandige filmmakers ook een verbondenheid met ze. Boer ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dat is ook het ‘noodlot’ van ons soort filmers.

Bij al die films kwamen we steeds boeren en veeartsen tegen. Veeartsen staan veel meer dan wij als filmmakers aan de economische kant van de boeren. De conflicten met de natuur en natuurbeschermers die wij filmden, zijn maar marginaal in verhouding tot de echte ‘grote’ economie van de veehouderij. Ook daar speelt trouwens de natuur een door ons nooit gefilmde grote rol, door de mestwetgeving en de fosfaatwetgeving. Er moet geld verdiend worden in de veehouderij en in feite geldt dat ook voor de veeartsenij. En, de boeren betalen de veearts.

Dat dit alles zich afspeelt in de provincie Groningen is een gelukkig toeval. Ik (Tijs) ben daar nota bene opgegroeid en vanuit de stad ken ik het platteland goed, en ik ben er nog steeds aan verknocht. In mijn jeugd fietsend met mijn ouders het Hooge Land op, met het schepnetje stekelbaarsjes en salamanders in de boerenslootjes vangen. Vanaf de zeedijk de glooiingen van de kwelders, en het leren terugzien van dat reliëf in het boerenland. Het eerste eigen schooltuintje grenzend aan het boerenland. Achter de vogels aan, met het eigen prismakijkertje, mee met mijn oudere broer om voor het eerst met de hengel te vissen, en tot diens ongenoegen steeds meteen beet. De schoolkampen bij boeren, en schaatsen van Groningen naar Appingedam. Als fotograafje met het Agfa boxje op stap.
En toen ik na de Filmacademie in Amsterdam woonde en werkte, was ik vaak bij mijn moeder in het Groningse. Ooit zag ik mijn eerste wilde ganzen met mijn vader achter Zoutkamp, toen het Lauwersmeer nog zee was. Later filmde ik daar een stuk van ’Ganzenproblemen?’ met de ontzettend Groningse ganzenjagende boer Ernst van der Laan. Groningen is zeer bekend en geliefd terrein.

Vanaf eind  2013 hebben wij in overleg met ‘van Stad tot Wad dierenartsen’ research gedaan door een twintigtal keren mee te trekken met Maaike tijdens haar werk. Toen hebben we veel boeren gezien en gesproken. Daarna hebben we ons filmplan geschreven, en dat aan de financiers voorgelegd. Na een aantal fikse hobbels, hebben we tenslotte geld voor de film rond gekregen. Onze handen jeuken nu om aan de slag te gaan.

 
Jan Musch       Tijs Tinbergen

 

CV    MUSCH & TINBERGEN

Jan Musch en Tijs Tinbergen studeerden in 1975 cum laude af aan de Nederlandse Filmacademie. Met klasgenoot Orlow Seunke produceerden zij de serie Pim, 1980, en de speelfilms De Smaak van Water, 1982 (Gouden leeuw Venetië) en Pervola, Sporen in de Sneeuw, 1985. Zij vormden de Coöperatieve Filmproductievereniging Musch & Tinbergen, waarbinnen zij o.a. een aantal grote documentaires produceerden, vaak over de confrontaties tussen mensen en hun omgeving. Het Nederlands Film Festival in Utrecht wijdde in 1992 een retrospectief aan het werk van Musch & Tinbergen. In 2010 waren ze op het NFF Utrecht ‘In het vizier: Musch & Tinbergen’. In 2012 werd door Beeld en Geluid een 4 dvd-box ‘Musch & Tinbergen’ uitgebracht in de Dutch Documentary Collection.

Titels (kleine selectie):
SpreeuwenWerk  (1983) 41 min., KRO, Grand Prix de TF1, Frankrijk; Stambecco d’Oro, Italië; nominatie Nederlandse Filmdagen
Ganzenproblemen? (1990) 45 min., KRO, Most Entertaining Wildlifefilm, Wildscreen, Engeland;  Progretto Natura,  Italië; Festival de l’Oiseau, Frankrijk; SAM-award Nederland
Gebiologeerd (1994) 34 min., KRO, nominatie Nederlands Film Festival
Nieuwe Natuur (1995) 41 min., TROS, SAM-award Nederland
Onze Rotgans in Siberië (1996) 48 min., VPRO
De Carrièreplanning van de Scholekster (1997) 42 min., TROS, Best Scientific Content, Best Independent, WWF Montana USA; Prix Jeanne et Raoul Guilbault, Menigoute- Frankrijk
Rotvos (2009) 80 min., NCRV, geproduceerd door Selfmade Films, Gouden Kalf voor de Beste Lange Documentaire, Nederlands Film Festival 2009. Distributie: Cinema Delicatessen.
Boeren Burgers Buitenlui (2012) 64 min., NCRV
Mees TV (2014) NCRV

 

Eerder werk van Musch& Tinbergen

MeesTV trailer

Boeren Burgers Buitenlui trailer

Boeren Burgers Buitenlui hele film

Rotvos trailer