Herfst? Bescherm uw dieren tegen pinkengriep en kalverdiarree!

20 augustus, 2014

Na een zeer zomerse juli-maand staat de herfst alweer voor de deur. En de herfst is, hoe vervelend ook, de tijd van pinkengriep en kalverdiarree.

Pinkengriep
Pinkengriep is dé longaandoening bij jongvee. Het komt vooral voor als de dieren op stal staan en in de milde vorm hoesten de dieren alleen wat en blijven achter in groei; in de meer ernstige vorm worden de dieren echt ziek en gaan ze eraan dood.

Om uw dieren te beschermen tegen pinkengriep (bij behandelen ben je altijd te laat; je kunt dan nog slechts de schade beperken) kunt u het beste vaccineren. Twee vaccinaties met 4 weken tussentijd en uw dieren zijn voor de gehele stalperiode beschermd.

Kalverdiarree
Ook kalverdiarree komt vooral voor in de herfst. Dieren van rond de 5 - 10 dagen leeftijd worden eerst wat dun op de mest en met een beetje geluk reageren ze goed op een behandeling met elektrolyten. Meestal echter wordt de mest snel dunner tot waterdun en het kalf sloom en ziek. Ondanks een behandeling blijft er weinig meer van over en vaak sneuvelen ze alsnog.

De beste methode om uw jongste kalfjes hiertegen te beschermen is om de moeders te vaccineren. Vaccinatie van de moeders zorgt voor superbiest en superbiest zorgt gegarandeerd voor gezonde kalfjes.

Laat u niet verrassen dit jaar en vraag ernaar bij uw bedrijfseigen dierenarts.