Longworm

1 oktober, 2014

De afgelopen periode hebben we weer een aantal forse longwormuitbraken gezien. Longworm is een reeds vele jaren voorkomende bekende ziekte, die de laatste tijd ook regelmatig opduikt op bij oudere dieren. Daarom is het goed nog even stil te staan bij de belangrijkste oorzaken:

- De opfok van jongvee zonder weidegang. Dit heeft als consequentie dat de confrontatie met parasitaire infecties die runderen buiten opdoen, pas op latere leeftijd voor het eerst plaatsvindt.

- Het uitbesteden van opfok naar bedrijven zonder volwassen (drager)koeien. Voor een goede opbouw van de immuniteit is herhaalde blootstelling aan longwormen noodzakelijk en dit is op dergelijke bedrijven niet altijd haalbaar.

- De aankoop van vaarzen en/of het samenvoegen van bedrijven/koppels. De gevoeligheid voor longworm van de bedrijven/ koppels kan zeer verschillend zijn. Hierdoor kan, nadat de “gevoelige” dieren een aantal longwormcycli hebben doorgemaakt, een forse weidebesmetting ontstaan.

- Het opnieuw weiden van koeien die een aantal jaren permanent binnen gehuisvest zijn geweest.

- Een te straffe ontworming bij jongvee. Denk aan bolussen in combinatie met een opstalbehandeling.

Bij de combinatie hoesten, productiedaling en weidegang is longworm de meest waarschijnlijke diagnose. Deze kan bevestigd worden via individueel mestonderzoek of serologisch onderzoek van 5 dieren. De GD hoopt volgend jaar een gepoold mestonderzoek aan te kunnen bieden. Bij een combinatie van hoesten, productiedaling en weidegang is longworm de meest waarschijnlijke diagnose. Deze kan bevestigd worden via individueel/ gepoold mestonderzoek of bloedonderzoek van 5 dieren.