Meld je aan voor wateronderzoek

20 april, 2017

We hebben nog plek voor 8 bedrijven die mee kunnen doen aan de workshop "Water". De workshop bestaat uit wateronderzoek uit de drinkbakken, de workshop én dit keer extra informatie omtrent hittestress (waar drinkwater een rol in speelt).

Kans op hittestress, al vanaf 23 graden
Hittestress treedt niet alleen op tijdens die paar tropische zomerdagen dat het boven de 30 graden is. Bij een temperatuur van 23 graden en een hoge luchtvochtigheid (>80%) kunnen koeien al last hebben van hittestress. Dit geldt niet alleen voor de melkgevende koeien, ook droogstaande koeien en jongvee lijden onder hittestress. Typische verschijnselen van hittestress zijn een lagere voeropname, lagere melkproductie en ‘pompende’ koeien. Wanneer u onderstaande tips opvolgt kunnen uw koeien de warme perioden beter doorkomen:

•    Zorg voor voldoende ventilatie in de stal door eventueel extra ventilatoren in te zetten en zijwanden of gordijnen te openen.
•    Tijdens hittestress neemt de vochtbehoefte toe van ca. 100 liter naar meer dan 200 liter per koe per dag. Zorg voor goed toegankelijke en schone waterbakken met voldoende fris drinkwater. Controleer dagelijks of de drinkbakken goed schoon zijn.
•    Stimuleer de ruwvoeropname door regelmatig vers voer aan te bieden. Dit kan door vaker per dag of door ’s avonds te voeren, accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.
•    Door het warme weer kan er gemakkelijk broei optreden in de kuil of in het voer dat voor het voerhek ligt. Dit betekent een sterke afname van voederwaarde en smakelijkheid. Door het toevoegen van bijvoorbeeld Selko TMR zal het voer smakelijker blijven en is er minder kans op broei voor het voerhek.
•    Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds na het melken. Bij hele warme periodes is het verstandig de koeien ’s nachts te weiden. Het is erg belangrijk om vaste tijden van voeren en beweiden aan te houden.
•    Pas het rantsoen aan door de buffercapaciteit te verhogen om pensverzuring te voorkomen.