Wanneer kalveren onthoornen?

22 mei, 2017

De aangewezen periode voor het onthoornen van kalveren is tussen de twee weken en twee maanden.

Deze periode is wettelijk vastgelegd als de periode waarin je als veehouder zelf mag onthoornen. Maar er is niet alleen een wettelijke achtergrond. Als dierenartsen van Van Stad tot Wad kiezen wij ook voor deze periode, om een andere reden.

Bij het onthoornen van kalveren maken wij onder andere gebruik van een lokale verdoving. Hierbij verdoven we aan beide kanten normaal gesproken slechts één zenuw (de nervus cornualis). Tot de leeftijd van twee maanden zou dit voldoende moeten zijn voor de pijnstilling op het moment van onthoornen.

Zodra de dieren ouder worden dan twee maanden en de hoorns zich verder ontwikkelen, bestaat de kans dat een andere zenuw (de nervus infratrochlearis) de hoornhuid ingroeit. Vanaf dat moment is het verdoven van alleen de nervus cornualis niet meer voldoende en ervaren de dieren bij het onthoornen alsnog pijn.

Het is daarom aan te raden de dieren vóór de leeftijd van twee maanden te laten onthoornen, om zo min mogelijk pijn op het moment van en na het onthoornen te veroorzaken en zo veel stress te voorkomen!