Castratie van de poes

Bij de poes wordt vaak het woord sterilisatie gebruikt. Dit is echter foutief aangezien dit betekent dat enkel de eileider wordt afgebonden. In de praktijk wordt de gehele eierstok (ovarium) weggenomen waardoor castratie de juiste benaming is. 
Bij de ingreep worden standaard enkel de eierstokken verwijderd waarbij we spreken over ovariectomie. Bij een afwijkende baarmoeder halen we naast de eierstokken ook de baarmoeder weg. Hierbij spreken we van een ovariohysterectomie.

Tijdstip van castreren

Poezen worden geslachtsrijp op een leeftijd van 5 tot 8 maanden. Aziatische rassen worden vaak eerder krols dan de europese. Tevens worden poezen krols vanaf dat de dagen langer worden in januari en februari.
Het beste tijdstip om te castreren is vanaf een leeftijd van 6 maanden. Niet eerder om het lichaam de kans te geven te volgroeien. Castratie mag reeds vóór de eerste krolsheid.

Voordelen van castratie

1. Door het wegvallen van de hormonale invloed van het hormoon Oestrogeen worden de katten niet meer krols.

2. Poezen kunnen niet meer drachtig worden na castratie.

3. Indien de castratie op redelijk jonge leeftijd gebeurt is er een aanzienlijke verkleining in de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Nadelen van castratie

1. Er vindt een wijziging in de stofwisseling plaats waardoor poezen sneller dik worden.

2. Theoretisch is er een narcoserisico. Een gedegen algemeen onderzoek is dus altijd noodzakelijk.

Een alternatief voor chirurgische castratie is de Poezepil. Dit middel kent op de lange termijn echter een groot aantal bijwerkingen. Zo kunnen op latere leeftijd suikerziekte, baarmoeder ontstekingen en melkkliertumoren ontstaan. Geef dit middel ook nooit voor de eerste krolsheid aangezien het kan leiden tot fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly Parton Syndroom). Wij raden het gebruik van de Poezepil daarom af!

Let op het gewicht na castratie! Door de wijziging in de hormoonhuishouding daalt de energiebehoefte met ongeveer 30% terwijl de poes de neiging heeft om meer te gaan eten. Geef haar dus direct na castratie minder voeding en houd zelf het gewicht in de gaten!