De hond

De hond

Veel eigenaren van oudere honden kennen het beeld: Na een nacht slapen gaat het opstaan maar moeizaam. Met stijve poten, en soms zelfs een beetje hinkend, worden de eerste stappen gezet . Vooral na het weekend, als er weer eens tijd was voor een lekkere lange wandeling. Tja, hij wordt een dagje ouder, logisch toch? In de auto springen en lekker voluit rondrennen in het park of het bos doet hij ook niet meer.

Castratie van de reu wordt meestal uitgevoerd om gedragsredenen en in mindere mate om  medische redenen. 
Castratie van de reu houdt in dat de complete teelbal wordt weggenomen. Deze wordt  verwijderd via een snede net voor het scrotum. 
Bij grote hondenrassen adviseren wij pas vanaf 1 jarige leeftijd te castreren. Bij te vroege  castratie kunnen problemen in de ontwikkeling van het bewegingsapparaat gezien worden omdat deze honden langer doorgroeien. Te vroeg gecastreerde reuen zouden een verhoogde  kans hebben op het ontstaan van bijvoorbeeld heupdysplasie, maar ook bottumoren op latere  leeftijd. Tevens worden te vroeg gecastreerde honden sneller te dik en kan er een onderontwikkeling van het geslachtsapparaat plaatsvinden.

Van Stad tot Wad dierenartsen biedt de mogelijkheid uw hond te laten steriliseren via een "kijk"-operatie. Met behulp van geavanceerde apparatuur worden via twee kleine wondjes de eierstokken verwijderd.

Bij de teef wordt vaak het woord sterilisatie gebruikt. Dit is echter niet de juiste benaming, aangezien “sterilisatie” betekent dat alleen de eileider wordt afgebonden. In de praktijk wordt de gehele eierstok (ovarium) weggenomen waardoor castratie de juiste benaming is. Bij de ingreep worden standaard enkel de eierstokken verwijderd waarbij we spreken over ovariectomie. Bij oudere dieren of bij een afwijkende baarmoeder halen we naast de eierstokken  ook de baarmoeder weg. Hierbij spreken we van een ovariohysterectomie.

Na de aanschaf van uw jonge hond komt er in korte tijd veel op u af. Wij zetten de hoofdpunten graag voor u op een rij. Over elk onderwerp valt natuurlijk veel meer te vertellen. Ook bestaat er uitgebreidere informatie op papier over diverse onderwerpen. Aarzel dus niet om bij vragen contact met ons op te nemen.

Algemeen
Het is gebruikelijk, dat een jonge hond op de leeftijd van ongeveer acht weken naar de nieuwe eigenaar gaat. U ontvangt bij uw hond een dierenpaspoort. Hierin staan de gegevens van de hond, de resultaten van het eerder uitgevoerde gezondheidsonderzoek, het chipnummer en de entingen genoteerd.

Gezondheidscontrole
Als u met uw nieuwe hond voor het eerst in onze praktijk komt, vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Hoewel we niet alles kunnen vaststellen, kunt u ervan uitgaan dat na zo'n onderzoek als regel duidelijk is of u een gezonde en goed verzorgde hond in bezit hebt.

Of u nu een nieuwe pup heeft of een oudere hond, iedere hond kan leren. Bij Hondenschool Groningen staat de band tussen u en uw hond centraal, samen leuke dingen doen en nieuwe dingen leren, dus niet alleen uw hond maar ook u leert.

Pups worden als regel op de leeftijd van zes weken, dus nog in het nest, onderzocht door een dierenarts en gevaccineerd. Op de leeftijd van negen weken en twaalf weken – het dier is dan bij de nieuwe eigenaar – wordt het dier nogmaals door een dierenarts onderzocht en gevaccineerd. Meestal is de daaropvolgende vaccinatie pas een jaar later. De hond is dan inmiddels nagenoeg volwassen. Eigenlijk is het vreemd dat in de tussenliggende tijd geen gezondheidscontrole plaatsvindt, want het dier maakt een enorme ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Gelukkig gaat die ontwikkeling dikwijls goed, maar nu en dan ook niet.

Wat veroorzaakt kennelhoest?
Van meer dan één virus is bekend dat het luchtwegontstekingen kan veroorzaken of de hond gevoeliger kan maken voor de belangrijkste bacterie die bij kennelhoest een rol speelt. De meest voorkomende verwekkers van kennelhoest zijn een Para-Influenzavirus en Bordetella bronchiseptica bacterie.
Verminderde weerstand, stress, veel blaffen of een hogere infectiedruk (veel honden bij elkaar waarvan meerdere de aandoening hebben) verhogen de kans op verspreiding en aanslaan van de infectie. De naam kennelhoest is dan ook ontstaan doordat de ziekte zich vooral laat zien op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven, zoals bijvoorbeeld in een pension het geval is. Ook kan de infectie op straat en bijvoorbeeld op het trainingsveld van hond tot hond worden doorgegeven. De ziekte wordt verspreid door deeltjes die bij het hoesten worden rond gesproeid en door opgegeven slijm. Een hoestende hond moet dus bij andere honden vandaan gehouden worden om verspreiding te voorkomen. Houd er rekening mee dat besmetting ook via mensenhanden of kleding kan plaats vinden. Ga er altijd van uit dat de infectiekans zeker blijft bestaan zolang de hond hoest.

Terwijl de meeste paddenstoelen weinig tot geen kwaad kunnen voor de gezondheid na inname geldt voor een aantal dat ze dodelijke gevolgen kunnen hebben. Gezien de grote diversiteit en het lastige onderscheid tussen de verschillende soorten adviseren wij iedere inname van paddenstoelen als potentieel gevaarlijk te zien en dus direct contact op te nemen met de praktijk!

Merkt u het al: De dagen worden korter, buiten wordt het kouder en voor je het weet is het al weer winter. Vorig jaar hebben we een flink pak sneeuw gehad en ook dit jaar is de kans erg groot dat we een witte winter krijgen.Veel honden vinden sneeuw geweldig. Op een mooie winterdag is het dan ook erg verleidelijk om met uw enthousiaste viervoeter een lange wandeling te maken. Tijdens zo'n wandeling moet u echter wel op een aantal dingen letten.

Het is belangrijk om je dier zoveel mogelijk te beschermen tegen ziektes. Dit doen we tijdens de jaarlijkse vaccinatie. Vaccineren houdt in dat we een kleine en ongevaarlijke hoeveelheid van een ziektekiem injecteren in het dier. Als gevolg hiervan maakt het afweersysteem van je dier afweerstoffen tegen deze ziektekiem aan en is je dier beschermd tegen deze ziektekiem.

Vaccineren
Wat er na vaccinatie gebeurt lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte. Als een hond bijvoorbeeld hondenziekte doormaakt en daarvan herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen hondenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de hond weerstand (immuniteit) tegen hondenziekte heeft opgebouwd. De opgebouwde weerstand maakt het hondenziekte virus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de hond gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van een ziekte meestal gepaard met ernstige ziekteverschijnselen.
Als een dier wordt gevaccineerd, zal het afweersysteem van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat het dier gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin (verzwakte) levende of gedode ziekteverwekkers bevat zal het dier na vaccinatie niet ziek worden.

Vooral in de zomer is het erg belangrijk om de vacht van je hond in goede conditie te houden. De vacht werkt isolerend tegen de hitte, net zoals het in de winter isoleert tegen kou. Niet het haar zelf, maar de luchtlaag die wordt vastgehouden in de vacht geeft de isolerende werking. Hierdoor kan je hond zijn temperatuur constant houden, ook als het erg warm is buiten.
Als de vacht vol met klitten of vuil zit, dan werkt deze isolerende laag niet en zal je hond het in de zomer erg warm krijgen.

Wat is de ziekte van Cushing?
De ziekte van Cushing komt voor bij honden met een verhoogd gehalte van het hormoon cortisol in het bloed. Gewoonlijk wordt cortisol door het lichaam aangemaakt in stresssituaties om het lichaam voor te bereiden op een actie (vluchten of vechten). Bij honden met de ziekte van Cushing is het gehalte aan het hormoon cortisol in het bloed extreem hoog, en als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker, en zal ten slotte aan de aandoening overlijden.