Gebitsverzorging

Problemen van het gebit en tandvlees kunnen voorkomen of beperkt worden door een goede gebitsverzorging. Geadviseerd wordt om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Wanneer er namelijk reeds ontstekingen of andere gebitsproblemen aanwezig zijn is de mondholte pijnlijker en is het moeilijker te starten met poetsen.

Begin met uw huisdier te laten wennen aan de aanraking van de bek en de snuit. Daarbij moet hij geprezen en beloond worden. Benader het dier niet vanaf de voorkant. Stop indien er teveel weerstand geboden wordt.

Maak met uw vingers draaiende bewegingen over de wangen zodat u de kiezen en tanden door de huid heen voelt. Dit heeft reeds een reinigend effect door het schuren van de wang over de kiezen en het stumuleren van de speekselvloed.

Zodra uw hond of kat gewend is aan de aanrakingen aan de bek kunt u met de blote vinger het tandvlees en de tanden masseren. Dit kunt u best eenmaal per dag oefenen.
Een stap verder is het gebruiken van tandpasta. Gebruik geen mensentandpasta. Dit schuimt te veel en is schadelijk voor de maag. De hond slikt  namelijk alles door. Gebruik daarom een speciale hondentandpasta. Deze schuimt minder en heeft een gevogelte- of vleessmaak. Daarnaast  lost de tandpasta in combinatie met het poetsen tandplaque op en heeft  het een antibacteriële werking.=


Als u geen problemen meer hebt met voorgaande stappen kunt u overstappen op de vingerborstel of hondentandenborstel (zachte nylon borstel). Smeer wat tandpasta op de borstel en laat de hond het eraf likken. Herhaal dit een aantal keer. 

Het poetsen: Druk en masseer de tandpasta goed in de haren van de borstel. Doe uw wijsvinger op de kop van de borstel. Dit voorkomt het wegschieten van de borstel en geeft u meer grip. Probeer in eerste instantie de hoektanden van de hond te borstelen. Indien dit zonder weerstand gaat kunt u overgaan op het poetsen van de andere tanden en kiezen. Probeer als laatste het poetsen van de voortanden. Haal de bovenlip met duim en wijsvinger omhoog. Poets daarna in een op- en neerwaartse beweging de voortanden. Beloon de hond natuurlijk weer als u klaar bent!
Dagelijks poetsen heeft het beste effect, maar tenminste eenmaal per week is ook zeker zinvol.

 
Op de lange hoektanden en op de achterste kiezen blijven de meeste voedselresten zitten. Deze voedselresten worden in combinatie met speeksel en bacteriën omgezet in tandplak. Als tandplak niet verwijderd wordt door poetsen wordt dit uiteindelijk tandsteen. Tandsteen valt niet weg te poetsen. Hiervoor is een professionele gebitsreiniging nodig.

Bij katten kunt u het masseren van de wangen over de kiezen en tanden proberen  aan te leren. Als de kat lekker bij u op schoot ligt, plaatst u uw vingertoppen aan de buitenkanten van de wang en masseer voorzichtig met rondjes over de kiezen. Hiermee kunt u al wat tandplak verwijderen.

Lukt poetsen bij de hond of kat niet, maar wel het masseren aan de buitenkant van de wangen met uw vingers of met een gaasje, dan is dat de stap waar u mee doorgaat. Iets doen is beter dan niets doen!

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling en vooral het voorkomen van gebitsproblemen. De Royal Canin Dental dieetvoeding onderscheidt zich door een tweevoudige werking. Namelijk mechanische reiniging en actieve ingrediënten waardoor het bijzonder effectief is bij de bestrijding van tandplaque en tandsteen. Kom voor meer informatie bij één van onze assistenten langs aan de balie.