Glaucoom (hoge oogdruk)

Glaucoom is een verhoogde oogboldruk. Het komt vaker voor bij honden dan bij katten. Het kan op alle leeftijden voorkomen. In het oog zit vocht, dit vocht wordt constant aangemaakt en afgevoerd. Als de vezels van de afvoer verstopt raken dan kan het vocht niet meer weg. Hierdoor ontstaat er een te hoge druk in het oog en dit heet glaucoom. De verhoogde oogdruk veroorzaakt pijn en indien het niet bijtijds behandeld wordt, kan het leiden tot blindheid. Het tijdig vaststellen van glaucoom voorkomt blijvende schade aan het oog.

Hoe herken ik glaucoom bij mijn hond?
Een verhoogde oogdruk bij honden is niet altijd goed herkenbaar. Vaak omdat de klachten af en toe opspelen en in eerste instantie maar aan 1 oog optreden. Vaak zal uiteindelijk zal het andere oog ook klachten krijgen. Signalen dat uw hond mogelijk een te hoge oogdruk heeft zijn:
-Grote pupillen of ongelijke pupillen
-Blauw/wit verkleuring van het hoornvlies (niet de lens)
-Rode ogen, veel bloedvaatjes in het oogwit
-Blindheid of verminderd zicht
-Pijn
-Niet aangeraakt willen worden bij de kop
-Hoofd over de vloer of tegen voorwerpen wrijven
-Verminderde eetlust
In het begin kan het zijn dat de hond dit gedrag slechts af en toe vertoont. Hierdoor worden de signalen soms gemist.

Hoe kan glaucoom vastgesteld worden?
We stellen de diagnose met behulp van een oogboldrukmeter (tonometer). Hierbij tikt een stokje tegen de oogbol en geeft na 6 metingen de druk aan. Dit onderzoek doet geen pijn en kan zonder narcose worden gedaan.

Kan glaucoom behandeld worden?
De behandeling hangt af van de oorzaak van de hoge oogdruk, in de meeste gevallen kan met oogdruppels de oogdruk onder controle gehouden worden. Vaak worden ook pijnstillers voorgeschreven. Soms zakt de druk onvoldoende en heeft het dier zoveel pijn, dat ervoor wordt gekozen om het oog te verwijderen.
.
Kan ik voorkomen dat mijn dier last krijgt van glaucoom?
De meeste oorzaken van glaucoom zijn helaas moeilijk om te voorkomen. Echter, van een aantal rassen weten wij dat ze een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom.  Heeft u een van onderstaande rassen of een kruising daarvan dan is het raadzaam om de ogen regelmatig te laten controleren. Dit kan bijvoorbeeld met de jaarlijkse enting gedaan worden.Bassets, Bouviers, Spaniels, Husky’s, Cairn Terriers en Sennenhonden.
Mocht er glaucoom ontwikkelen, dan kunnen wij het op deze manier in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Hierdoor kan blijvende schade aan het oog voorkomen worden.