Hartproblemen bij de hond en de kat

Hartfalen is een ernstige aandoening die zorgt voor veel klachten zoals verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid en vermageren. Hartfalen kan er zelfs toe leiden dat het leven van uw hond of kat vroegtijdig beëindigd wordt. Gelukkig kunnen we wel wat doen om hartproblemen tijdig op te sporen, het hart te ondersteunen, het leven te verlengen en het allerbelangrijkste; de klachten te verminderen!
Wil je hier meer over weten? Lees dan hieronder verder.

Dieren met een verhoogd risico op hartproblemen zijn honden van grote rassen* die ouder dan 3 jaar zijn en meer dan 20kg wegen of honden van kleine rassen/katten met een hartruis. We weten dat bij deze dieren hartproblemen (en hartfalen) relatief vaker voorkomt. Het kan zijn dat deze dieren een hartprobleem of hartfalen ontwikkelen maar wanneer en of dit gebeurt weten we niet.

Wanneer er hartfalen ontstaat zien we o.a. gewichtsverlies, benauwdheid, versnelde ademhaling en hoesten. De diagnose van hartfalen stellen we vast met behulp van een röntgenfoto van de borstkas. Hartfalen kunnen we niet stoppen maar we kunnen het hart wel ondersteunen met medicatie waardoor de dieren minder tot geen klachten hebben.

Bij katten weten we uit onderzoeken dat het pas zinvol is om medicijnen te starten wanneer er hartfalen is. Hoe eerder we met medicijnen starten bij hartfalen, hoe beter.
De klachten van hartfalen zijn in het beginstadium soms lastig te herkennen. Vaak zien we alleen gewichtsverlies en wat verminderd uithoudingsvermogen. Pas wanneer het hartfalen toeneemt zien we benauwdheid.
Hoe weten we nou of er sprake is van (het beginstadium) van hartfalen? Het advies is om uw kat jaarlijks te laten onderzoeken bij een dierenarts en jaarlijks een röntgenfoto van de borstkas te laten maken (echo ook mogelijk) of een bloedtest (NT-proBNP) uit te voeren. Als de uitslag van de  bloedtest normaal is, is er geen sprake van hartfalen. Als deze waarde wel verhoogd is moeten we een aanvullende röntgenfoto van de borstkas maken. Dan kunnen we zo vroeg mogelijk starten met de juiste medicatie.

Tot op heden konden we honden met een hartprobleem niet eerder behandelen dan wanneer ze klachten kregen. Recent is er een medicijn ontwikkeld wat het ontstaan van hartfalen kan uitstellen. Hierdoor neemt de totale levensduur van de grote hond toe met gemiddeld 9 maanden, en van de kleine hond met gemiddeld 15 maanden! Dit medicijn moet gestart worden wanneer de eerste veranderingen aan het hart plaats gaan vinden. De hond heeft dan nog geen klachten en de veranderingen kunnen we enkel vaststellen op een röntgenfoto of echo. Eerder starten met dit medicijn heeft geen zin want misschien krijgt uw hond wel nooit een hartprobleem.
Hoe weten we nou wanneer we met dit medicijn moeten starten? Uw dier heeft namelijk nog geen klachten op het moment dat we moeten starten. Het advies is om uw hond jaarlijks te laten onderzoeken bij een dierenarts en jaarlijks een röntgenfoto van de borstkas te laten maken (echo ook mogelijk).  Alleen dan kunnen we op het juiste moment starten met de juiste medicatie.

Voor grote honden rassen is er nog een extra optie. Er is een bloedtest (NT pro-BNP) die kan aangeven of er wat aan de hand is met het hart. Als deze waarde normaal is, is er geen sprake van hartfalen. Als deze waarde wel verhoogd is moeten we een aanvullende röntgenfoto van de borstkas maken. Het is dus ook mogelijk om jaarlijks deze bloedtest te laten doen en alleen bij een verhoogde waarde een röntgenfoto te maken. Deze test is vrij nieuw en heeft voor honden helaas nog wat nadelen. Als u gebruik wilt maken van deze bloedtest gaat dit in goed overleg met uw dierenarts.
De Dobermann en Boxer(s) hebben soms nog een aanvullende test nodig. Vraag hier naar bij uw dierenarts.

Wilt u geen gebruik maken van dit monitoringstraject? Het advies is dan om het gewicht van uw dier en de ademhaling in rust goed in de gaten te houden. Ook kunt u letten op benauwdheid en hoesten. De ademhaling van uw dier kunt u wekelijks tellen als hij ligt te slapen. Kijk hoe vaak zijn buik omhoog en naar beneden gaat. Eén keer omhoog en naar beneden is één ademhaling. Er mogen niet meer dan 30 ademhalingen per minuut zijn.
Dit betekent wel dat, als uw dier klachten krijgt, we de therapie pas starten wanneer uw dier hartfalen ontwikkelt en zijn totale levensduur (gemiddeld) minder lang zal zijn.

* grote honden rassen en met name Afghaan, Airedale Terrier, Amerikaanse & Engelse Cocker Spaniel ,Berner Sennen, Bobtail, Bordeaux Dog, Boxer, Bouvier, Bull Mastiff, Dalmatiër, Deense Dog, Dobermann Pinscher, Duitse herder, Engelse springer spaniël, Flatcoated/Golden/Labrador Retriever, Ierse wolfshond, Leonberger, Mastino Napoletano, Middenslag Schnauzer, Newfoundlander, Pyrenese berghond, Rottweiler, Samojeed, Sint Bernard.