Operatie nazorg

Direct na de operatie
1. De nazorg zal door de assistente of de dierenarts met u besproken worden bij het ophalen van uw dier. Eventuele bijzonderheden zullen met nadruk genoemd worden en op het nazorgformulier worden vermeld.
2. Kom uw dier liefst met de auto ophalen aangezien dieren na de operatie nog wat suf kunnen zijn.
3. Geef uw dier eenmaal thuis een vertrouwde plek in een rustige ruimte. Voorkom fel licht door bijvoorbeeld de gordijnen een klein beetje te sluiten. Zorg tevens voor een schone ligplaats om de operatiewond zo schoon mogelijk te houden. Konijnen en knaagdieren kan best een schoon hok gegeven worden. Liever geen zaagsel gebruiken aangezien dit scherp en irriterend kan zijn. Beter is schoon hooi of schone kranten te gebruiken.
4. Houd uw dier warm tijdens het transport en thuis. Dit kan door middel van een kruik en/of een deken.
5. Bij honden en katten moet met eten gewacht worden tot ongeveer 5 uur na de operatie. Vaak zijn dieren iets misselijk van de narcose waardoor ze bij te vroege voederopname kunnen gaan braken. Drinken van water mag wel direct na de operatie, maar zorg ervoor dat het geen grote hoeveelheden per keer zijn. Bij veel ingrepen wordt een infuus gegeven waardoor de vochthuishouding goed op peil is. Konijnen en knaagdieren moeten direct na de operatie beginnen met eten en drinken!
6. Laat de hond na de operatie kort uit aan de lijn om zijn behoefte te laten doen. Voor katten kan er best een schone kattenbak klaargezet worden.

 
 De dagen na de operatie

1. Laat uw hond aan de lijn uit gedurende minimaal 10 dagen. De eerste dagen kunnen dit best korte stukjes zijn en de duur mag opgevoerd worden in de loop van de week. Gedurende de eerste 10 dagen mag uw hond ook niet zwemmen, springen of in bad. Uw kat kan het beste binnen gehouden voor een periode van minimaal 2 dagen. Uw kat moet langer binnen blijven als hij een kap of verband heeft.
2. Houd fitheid, eetlust en drinken goed in de gaten. Indien u het niet vertrouwt contact opnemen. Bij konijnen en knaagdieren moet er extra op de voederopname gelet worden. Als bij deze diersoorten de eetlust niet binnen een dag op peil is direct contact met ons opnemen!

Wondcontrole
1. Zorg dat uw dier niet kan bijten, krabben of likken aan de operatiewond. Indien hij de neiging heeft er aan te gaan zitten kan dit voorkomen worden met een kraag, een t-shirt, een rompertje, een Medical Pet Shirt, een verband of een sok. Let er op dat een wond binnen zeer korte tijd opengekrabt kan worden!
2. Controleer de wond 1 tot 2 keer per dag op roodheid, zwelling, geur en uitvloei (bloed, etter of wondvocht). Indien er twijfel bestaat over de wondgenezing contact met ons opnemen.
 
Medicatie
1. Wanneer u medicijnen van ons meekrijgt hoort daar altijd een gebruiksvoorschrift bij. Houd u aan dit voorschrift! Als u bent afgeweken van het schema neem dan contact met ons op.
2. Indien het u niet lukt de medicijnen te geven neem dan contact met ons op. We kunnen u advies geven over het toedienen van medicatie of in sommige gevallen een alternatieve behandeling starten.
 
Wanneer contact opnemen?

1. Als uw dier bij thuiskomst nog steeds koud aanvoelt, afwezig is en sloom blijft.
2. Indien uw dier de dag na de operatie niet wil drinken of eten.
3. Wanneer u problemen ziet bij de wondgenezing.
4. Wanneer uw hond of kat koorts heeft (temperatuur boven 39 C).
5. Als het verband stinkt, afzakt, zwelling geeft
of als het dier er veel aan bijt of likt.
6. Als uw dier bleke slijmvliezen heeft.
7. Als uw dier pijn heeft.
8. Als u de medicijnen niet binnen krijgt.
9. Neem bij onzekerheid of twijfel altijd contact op!