Vaccineren hond

Vaccineren
Wat er na vaccinatie gebeurt lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte. Als een hond bijvoorbeeld hondenziekte doormaakt en daarvan herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen hondenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de hond weerstand (immuniteit) tegen hondenziekte heeft opgebouwd. De opgebouwde weerstand maakt het hondenziekte virus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de hond gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van een ziekte meestal gepaard met ernstige ziekteverschijnselen.
Als een dier wordt gevaccineerd, zal het afweersysteem van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat het dier gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin (verzwakte) levende of gedode ziekteverwekkers bevat zal het dier na vaccinatie niet ziek worden.

Aan het vaccineren dient een gedegen klinisch onderzoek vooraf te gaan. Het is belangrijk dat de dieren tijdens het vaccineren lichamelijk gezond zijn. Tevens hebben we met een jaarlijkse controle de  gelegenheid uw dier na te kijken en mogelijke problemen aan de orde te stellen. Daarnaast heeft u als eigenaar de mogelijkheid het nodige te vragen over uw huisdier.

Voor het vaccineren van honden en katten hebben wij gekozen voor het vaccineren met Nobivac®. Betreft het vaccinatieschema houden wij ons aan de richtlijnen van de fabrikant (Intervet).

Vaccinatieschema voor de hond

Leeftijd Vaccin
   
6 weken ('pupenting') Hondenziekte en Parvo
8-9 weken Ziekte van Weil en Parvo  
      en evt. Bordetella (kennelhoest)
12 weken ('cocktailenting)       Hondenziekte, ziekte van Weil, Parvo en Aden
1 jaar ('cocktailenting) Hondenziekte, ziekte van Weil, Parvo en Adeno
        en evt. Bordetella (kennelhoest)                   
2 jaar Ziekte van Weil en evt.  Bordetella (kennelhoest)  
 3 jaar Ziekte van Weil en evt. Bordetella (kennelhoest)
4 jaar ('cocktailenting')  Hondenziekte, ziekte van Weil, Parvo en Adeno
       en evt. Bordetella (kennelhoest)
5 jaar Ziekte van Weil en evt. Bordetella (kennelhoest)

 

Enz.     

Indien de vaccinatie op 8-9 weken is over geslagen zal de vaccinatie met Parvo en Ziekte van Weil als nog gegeven worden op 3 weken na de vaccinatie van 12 weken.

De vaccinatie tegen kennelhoest gebeurt via een neusdruppelvaccinatie. Deze is een jaar geldig en wordt geadviseerd als u regelmatig met uw hond naar training, pension, shows of uitlaatservices gaat.

De vaccinatie tegen rabies (hondsdolheid) is verplicht indien u met uw hond of kat naar het buitenland gaat. Dit vaccin kan pas gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden en wordt door veel landen pas 21 dagen na vaccinatie als geldig beschouwd. Het vaccin is 3 jaar geldig. Voor een aantal landen gelden aanvullende eisen (o.a bloedonderzoek en/of ontworming).

Voor meer informatie over de verschillende ziektes kunt u de verschillende artikelen op de site lezen of kijk op http://www.licg.nl/. Ook staat op deze site uitgebreide informatie over invoereisen per land. Kijk voor informatie over titerbepaling op onze pagina over de Vaccicheck.