Tips en tricks

Heeft u tips en tricks voor collega melkveehouders? Geef ze aan ons door en wij plaatsen ze op de site.

TIP 1
Voor het ophangen van uierpapier in melkstal kun je eenvoudig een  stuk bezemsteel gebruiken. Je zaagt de lengte die je nodig hebt (de breedte van de rol papier) af van de steel en maakt aan beide uiteinden een oogje. Je kunt nu eenvoudig de rol ophangen aan twee touwtjes of kettinkjes.

TIP 2
Voor het afleveren van kalveren is het voor jezelf en voor de handelaar gemakkelijk dat je een afleverhokje hebt buiten de kalverstal waar de vrachtrijder niet komt.

Voor de papieren die bij het kalf horen is het gemakkelijk een pvc buis gebruiken, die aan het afleverhok wordt bevestigd. Wel even aan beide uiteinden voorzien van een dop (te verkrijgen bij een dhz zaak).

TIP 3
Voor het opbergen van mastitis- en droogzet-injectoren kan je erg gemakkelijk gaas gebruiken met een spanwijdte van 20mm. Als je dit op de bodem van de medicijnkast spant kun je de injectoren er zo in steken. Eventueel in rijtjes van vier. Erg overzichtelijk en je bestelt nooit als er nog voldoende zijn.

TIP 4
Een van onze veehouders attendeerde ons op het volgende "melkblokje": 4 gaten met de nummers van de kwartieren. Direct na het steriel nemen van het monster wordt ze in het betreffende gaatje geplaatst. Handig!

TIP 5
Als u kalk in de boxen strooit, is het gemakkelijk om een emmer te gebruiken waarin aan de onderkant gaatjes geboord zijn. Zodoende komt de kalk er geleidelijk uit en is het beter verdeeld. Beter voor de handen en gemakkelijk.

TIP 6
Een van onze veehouders stuurde deze foto als voorbeeld voor een zandbakuitloop voor droge koeien: