Op vakantie

U wilt uw hond of kat meenemen naar het buitenland. Dat kan een goed idee zijn maar u moet er wel rekening mee houden dat veel landen eisen stellen aan de invoer van uw huisdier, bijvoorbeeld een enting tegen rabiës, eventueel inclusief een bloedtest, speciale ontwormingen en/of tekenbehandelingen of zelfs quarantaine. Engeland, Schotland, Ierland, Malta, Zweden, Noorwegen en Turkije zijn landen met speciale eisen. Informeer tijdig bij de ambassade van het land waar u naar toe of doorheen wil reizen. Of kijk op http://www.licg.nl/ in de lijst met invoereisen of vraag kom aan de balie voor meer informatie.
Als u met het vliegtuig gaat neem dan ook contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt.

Het is niet altijd de beste oplossing voor uw huisdier om mee te gaan op reis.

Voor veel huisdieren betekent een verandering van verblijfsomgeving veel stress. De reisduur kan eveneens belastend zijn, net als het klimaat van het land waar u naar toe gaat. Er kunnen op de plaats van bestemming bovendien lokaal voorkomende ziekten zijn waardoor uw huisdier extra risico loopt. Informeer hiernaar bij uw dierenarts en bedenk zorgvuldig of het echt wel verstandig is uw huisdier mee te nemen.

Als u besluit uw huisdier mee te nemen met vakantie naar het buitenland is altijd een rabiësvaccinatie verplicht. Ook een chip en een officieel Europees dierenpaspoort zijn verplicht. De rabiësvaccinatie moet vaak minimaal 21 dagen voor vertrek worden toegediend! En soms ook wel langer. Denk ook aan een goede vlooien- en tekenbestrijding. Het is natuurlijk ook raadzaam uw hond goed te ontwormen, voor en na uw vakantie.

 

 

 

 

 

 

Vervoer
Auto:
Vervoer uw huisdier op een veilige manier, vervoer het dier daarom in een bench die is vastgezet of met een speciale veiligheidsriem voor honden.
Het is verboden uw huisdier te vervoeren in de caravan.
Zorg voor voldoende water en stop om de 2 uur om de hond uit te laten.
Sommige huisdieren kunnen misselijk worden tijdens de reis. Dit kan voorkomen worden met bepaalde medicatie.
Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto i.v.m. oververhitting!

Vliegtuig:
Neem voor mogelijkheden, eisen en vragen contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Tijdens de vakantie
Water en voer:
Neem bij voorkeur uw eigen voer mee. Overgang van voer kan maag- en darmproblemen opleveren. Geef het dier geen rauw vlees en rauwe eieren te eten. Geef uw huisdier alleen water dat geschikt is voor consumptie oftewel dat u zelf ook zou kunnen drinken. Zorg dat uw huisdier altijd de beschikking heeft over water.

Overbelasting:
Het is natuurlijk heerlijk om met uw hond op de plaats van bestemming lange wandelingen te maken. Houd echter wel rekening met zijn conditie en met het klimaat ter plaatse. Geef uw huisdier de tijd om te wennen aan de omstandigheden. Wilt u echt fikse wandelingen maken in de vakantie zorg dan dat de hond al van tevoren goed getraind is. Laat uw hond niet meer inspanning leveren dan het dier gewend is, gun het dier rust en geef hem een plaats in de schaduw / koelte op het heetst van de dag.

Oververhitting / zonnesteek:
Het huisdier is lusteloos, ligt alleen maar en hijgt veel. Zorg voor afkoeling: plaats het dier uit de zon, laat het geen inspanning meer leveren en overgiet hem met water. Geef uw dier kleine beetjes water verdeeld over de dag te drinken maar zorg wel voor voldoende vocht!

Diarree / braken:
Zorg dat uw huisdier in ieder geval voldoende blijft drinken en geef het dier kleine porties, verdeeld over de dag, te eten.

Neem bij ernstige gevallen altijd direct contact op met de lokale dierenarts!

 

 

 

 

 

 

De checklist:

  • Het dierenpaspoort
  • De rabiës- en gezondheidsverklaring en evt. andere papieren die door de dierenarts verstrekt zijn
  • Eventuele medicijnen voor het huisdier
  • Tekentang
  • E.H.B.O. spullen (verband, ontsmettingsmiddel, schaar, pincet, steriele gaasjes)
  • Muggen- en of tekenwerende middelen
  • Voer en drinkwater met etens- en drinkbak
  • Riem/tuigje (evt. muilkorf)
  • Deken, matje en speeltje
  • Eventueel reisziekte tabletten

Na de vakantie
Ontworm uw huisdier na de vakantie. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw dier de assistentes of dierenartsen bij Van Stad tot Wad en vermeld dat het dier mee is geweest op reis en waarheen.