Teken

Teken houden zich meestal schuil in hoog gras, struikgewas, bossen en duinen. Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen daarom meer dan een jaar zonder voedsel. Wanneer de teek lichaamswarmte van dier of mens signaleert komt deze in actie en laat zich op de gastheer vallen. Vervolgens  kruipt de teek enkele minuten rond op zoek naar een plek om zich vast te zuigen. De teek nestelt zich vervolgens op een zacht, vochtig en warm plekje, bij voorkeur in huidplooien zoals bij oren, ogen, lippen, nek, hals, liezen, oksels en tussen de tenen. Bij het nestelen boort de teek met de monddelen door de huid en brengt daarbij speeksel in de huid van de gastheer. Dit speeksel bevat een verdovende stof die de bloedstolling tegengaat. Hierbij kunnen ziekteverwekkers overgebracht worden.

In Nederland is de ziekte van Lyme de meest voorkomende ziekte overgebracht door teken. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, welke de teek bij zich draagt. 
De ziekten Babesiose (‘tekenkoorts’)  en Ehrlichiose  komen minder vaak voor. De teken die deze ziekten overbrengen kwamen tot voor kort met name voor in vakantielanden rond de Middellandse Zee, maar sinds kort echter ook in Nederland. 

Wat te doen als uw hond of kat een teek heeft?

1. Controleer uw dier iedere dag in de maanden maart tot en met september op teken. Verwijder de teek binnen 24 uur.  De teek kan verwijderd worden door hem met een draaiende beweging uit te trekken met een tekenpincet. Tevens kan gebruik worden gemaakt van de kleine koevoetjes waarmee de teek met een hefboombeweging eruit gehaald kan worden. Voordat u de teek eruit haalt mag nooit alcohol gebruikt worden omdat de teek dan als afweer de inhoud van zijn lichaam kan terugspuiten waardoor de kans op ziekteoverdracht groter is! Het is echter wel raadzaam alcohol aan te brengen als de teek reeds verwijderd is om de bijtplaats te ontsmetten

2. Controleer de plek van de tekenbeet dagelijks op zwelling, uitvloei of verkleuring van de huid. Indien het er afwijkend uitziet neem dan contact op met de dierenarts.

3. Neem tevens direct contact op bij koorts, sloomheid, veel drinken en plassen, vermageren, diarree, bleke slijmvliezen of afwijkende urine.

4. Een mogelijke infectie is via bloedonderzoek op te sporen vanaf 3 weken na infectie. Meldt altijd aan de dierenarts of u in het buitenland bent geweest met de hond! In warmere gebieden in Europa kunnen teken ziektes overdragen zoals Babesia en Ehrlichia.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Mocht uw hond of kat regelmatig last van teken hebben, of gaat u naar het buitenland, dan kunt u het beste een goed tekenmiddel gebruiken. In onze praktijk zijn verschillende middelen voor hond en kat verkrijgbaar, zoals druppels voor in de nek, tabletten of een tekenband. Let op: de Advantix-druppels zijn alleen voor honden, de werkzame stof in dit middel is giftig voor katten!

  
Let bij de tekenband op het volgende: met name voor de landen Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Zuid Engeland, Zuid België, Midden Duitsland en de Balkanlanden is het raadzaam om twee weken voor vertrek uw dier een tekenband om te doen.

 

Sommige  producten hebben als nadeel dat de teek wel eerst te zien is op het dier, maar pas loslaat na 24 - 48 uur doordat ze afsterven. U zou dus kunnen denken dat het middel niet werkt omdat u nog wel een teek ziet. Dit geldt niet voor bovenstaande produkten.

Vraag de assistente welk middel voor u en uw dier het meest geschikt is, ze zal u graag voorlichting geven over de verschillende middelen.