Vaccineren Kat

Wat er na vaccinatie gebeurt lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van een ziekte. Als een hond bijvoorbeeld hondenziekte doormaakt en daarvan herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen hondenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de hond weerstand (immuniteit) tegen hondenziekte heeft opgebouwd. De opgebouwde weerstand maakt het hondenziekte virus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de hond gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van een ziekte meestal gepaard met ernstige ziekteverschijnselen.
Als een dier wordt gevaccineerd, zal het afweersysteem van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat het dier gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin (verzwakte) levende of gedode ziekteverwekkers bevat zal het dier na vaccinatie niet ziek worden.

Vaccinatieschema voor de kat

Leeftijd Vaccin
   
9 weken Kattenziekte (Parvo) en Niesziekte (Calici en Herpes)
12 weken   Kattenziekte (Parvo) en Niesziekte (Calici en Herpes)
1 jaar Kattenziekte (Parvo) en Niesziekte (Calici en Herpes)
2 jaar Niesziekte (Calici en Herpes)
3 jaar Niesziekte (Calici en Herpes)
4 jaar Kattenziekte (Parvo) en Niesziekte (Calici en Herpes)
5 jaar Niesziekte (Calici en Herpes)
Enz.      
   

Voor katten die leven in een grotere groep, zoals bij voorbeeld in een cattery kunnen katten aanvullend gevaccineerd worden tegen Chlamydia. Aanvullende vaccinatie tegen Bordetella kan zinvol zijn voor katten die verblijven in een asiel.

Ook voor katten is de rabies (hondsdolheid) vaccinatie voor het buitenland verplicht en zijn er soms aanvullende eisen.

 

Voor meer informatie over de verschillende ziektes kunt u de verschillende artikelen op de site lezen of kijk op http://www.licg.nl/. Ook staat op deze site uitgebreide informatie over invoereisen per land.