Vuurwerkangst

Vanaf begin december zijn de knallen die het nieuwe jaar moeten inluiden alweer te horen. Voor veel mensen een periode van gezelligheid. Voor veel honden en katten is deze periode geen feest maar een periode van stress en angst.

Voorkomen is beter dan genezen
Honden kunnen bang worden voor vuurwerk om verschillende redenen. Heeft u een pup? Zorg ervoor dat uw pup leert dat vuurwerk leuk is. Dat vuurwerk horen of zien betekent dat er leuke dingen gedaan worden. Leer de pup dat hij best wel mag schrikken van iets maar dat herstel beloond wordt. Zorg dus ook dat u zelf snel herstelt als u schrikt van een knal. Gewoon net doen of er niets aan de hand is en verder gaan waar u mee bezig was.

Negeren of steunen?
Tot voor kort was het advies altijd de hond te negeren. Inmiddels zijn de meningen hierover verdeeld. De bedoeling is om het angstige gedrag van de hond te negeren maar niet de hond zelf!

Veel beter voor de angstige hond is steun geven. Hiermee wordt bedoeld de hond tegen je aan te laten liggen, vast te houden of te masseren, af te leiden met spel. Dit zijn allemaal voorbeelden die ervoor zorgen dat de hond zich veilig voelt bij zijn eigenaar en zich daardoor sneller kan ontspannen. Een hond die zeer angstig is leert niets, een hond die gesteund wordt zal minder angst vertonen en hierdoor kunnen leren.

Steunen is wat anders dan troosten. Door direct te reageren op de angst van de hond (“ach kom maar gauw, stil maar, ach wat erg” etc.) en te gaan aaien wordt de hond getroost. De hond leert op dat moment dat de situatie echt angstig is want er wordt gelijk overdreven gereageerd: de hond wordt beloond voor zijn angstgedrag en zal steeds angstiger worden.

Wat te doen?
Elke hond reageert weer anders op vuurwerk. De meest voorkomende reacties zijn vluchten, verstoppen, ontwijken of bevriezen.

Zorg ervoor dat de hond niet kan vluchten. Wegrennen heeft een zelf belonend effect en kan gevaarlijk zijn! Weet u dat de hond bang is, laat hem dan aangelijnd uit.
Verstoppen is een natuurlijke reactie van honden en katten. Zorg dat het voor hen in huis mogelijk is om zich ergens te verstoppen. Dit kan zijn in de bench, badkamer, wc, etc. Deze plek zorg ervoor dat het dier zich veilig voelt en weer kan ontspannen.

Training is de beste remedie. Er zijn verschillende cd’s en downloads verkrijgbaar. Een goede download is verkrijgbaar op I-Tunes via Soundtherapy4dogs. Begin niet een paar dagen van te voren, training heeft zeker zes tot acht weken nodig! Om de vuurwerktraining gemakkelijker te maken kunt u eventueel Clomicalm gebruiken. Dit medicijnen kan alleen gegeven worden in combinatie met gedragstraining. Overleg hierover met uw dierenarts. Deze medicatie dient dan in januari weer langzaam afgebouwd te worden.

Middelen
Er zijn naast Clomicalm ook andere middelen ter ondersteuning bij stressklachten van hond en kat. Stressklachten bij de kat kunnen zijn: veelvuldige vachtverzorging, nervositeit, onzindelijkheid en angst door bijvoorbeeld verbouwing, verhuizing, veranderingen binnen het gezin. Voor de hond zijn dit: angst voor onweer, verlatingsangst, angst voor vuurwerk en reizen. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat al deze middelen werken.

Feromonen
Feromonen zijn geurstoffen die dieren in een bepaalde stemming brengen. Zo zijn er ook stofjes die dieren rustiger maken. Voor de hond bevinden deze zich in de Adaptil verdamper (en/of halsband). Voor de kat is er Feliway in verdamper of spray.

Zylkene
Dit is een voedingssupplement op basis van een eiwit dat in melk voorkomt . Deze capsule kan ingezet worden bij stressklachten bij zowel hond als kat. Zylkene is een veilig middel en kan gegeven worden bij fokdieren, drachtige en zogende dieren en is hypoallergeen.

Dieetvoeding
Er is speciale dieetvoeding verkrijgbaar voor de kat en de honden met een lichaamsgewicht tot 15 kilogram. Hierin zijn voedingsstoffen verwerkt die een rustgevend effect kunnen hebben. Hiermee moet bij voorkeur een maand van tevoren begonnen worden. Deze voeding kan ingezet worden bij stressklachten. Het heeft wel beperkingen; zo kan deze voeding niet worden gebruikt bij katten met nier- of hartproblemen en drachtige of zogende katten. Voor de hond geldt deze beperking voor hart-, nier- en alvleesklierpatienten.

MPS TOP Shirt voor de hond
Dit is een shirt dat op een plezierige manier een constante druk geeft rond de borstkas. Deze druk kan een kalmerend en angstreducerend effect hebben. Daarom is het MPS TOP shirt geschikt om in te zetten bij vuurwerk en onweer, maar ook bij reizen en overmatig blaffen.

De body is gemaakt van katoen met zachte vulling, het schouder- en nekgedeelte van stretchstof. Met de body kan door middel van een vestelbare klittebandsltuiging in combinatie met een elastische band aan de buikzijde de druk rondom de borst worden opgebouwd.

Alprazolam tabletten
Het is niet eenvoudig om honden met medicijnen te kalmeren. Medicijnen werken vaak niet lang genoeg, niet sterk genoeg of ze hebben
ongewenste bijwerkingen.
Alprazolam tabletten zijn tabletten die op oudejaarsdag worden gegeven aan honden en katten met extreme vuurwerkangst. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze tabletten worden door uw dierenarts op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden.

Nadelen van deze tabletten zijn dat het effect niet voorspelbaar is. De werking treedt soms te laat op en kan de volgende dag nog aanhouden. Het advies bij gebruik van deze tabletten is dan ook: Laat de hond voor 22:00 uur uit en geef de tabletten precies volgens voorschrift in. Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij tabletten heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren! Doe de volgende dag rustig aan tot de tabletten helemaal zijn uitgewerkt.

Tot slot: nuttige tips

  • Begin met de vuurwerktraining. Begin op tijd, het beste twee maanden van te voren. Gebruik indien nodig medicijnen om de training succesvoller te maken, of probeer één van de andere mogelijkheden.
  • Laat de hond op tijd uit aan de riem uit, het liefst op een rustige plek. Pak desnoods de auto om de hond op een afgelegen plek uit te laten waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

  • Doe ramen en gordijnen dicht en zet de tv of de radio aan. Dit dempt flitsen en geluiden.

  • Leid de hond af met spel en/of lekkers.

  • Laat de hond naar een veilige plek toegaan als de hond dat wil (douche/bench/wc) of laat de hond bij u liggen als dat rust brengt. Wanneer de hond erg angstig is en alleen maar wil vluchten, houd hem dan stevig vast en praat rustig tegen hem. Een diepe massage geven zorgt ook voor meer ontspanning. Pas wel op, een zeer angstige hond kan bijten om weg te komen.

  • Straf de angst NOOIT, de angst wordt hierdoor alleen maar groter.

  • Laat uw kat of hond niet alleen als deze zeer angstig is.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Loop gerust eens binnen bij één van de locaties van Van Stad tot Wad dierenartsen, en stel uw vraag aan de assistente.