Castratie van de teef (laparoscopisch)

Van Stad tot Wad dierenartsen biedt de mogelijkheid uw hond te laten steriliseren via een "kijk"-operatie. Met behulp van geavanceerde apparatuur worden via twee kleine wondjes de eierstokken verwijderd.

Deze techniek is weliswaar wat duurder dan de traditionele werkwijze, maar heeft voor het dier duidelijke voordelen:
1. Kortere operatieduur en daardoor een minder belastende narcose.
2. Kleine littekens.
3. Weinig pijn en snel herstel na de operatie. De hond mag een paar uur na de operatie zijn normale activiteit hervatten!
4. De sterilisatie kan op elk moment plaats vinden, ook tijdens de loopsheid.
 
Voorwaarden voor een voorspoedig verloop zijn wel het gebruik van de beste apparatuur en instrumentarium en een ervaren chirurgisch team. Van Stad tot Wad werkt om die reden samen met de zeer ervaren chirurg Egidius Wientjes.

Voor de operatie
Nadat uw hond gewogen is en door de dierenarts is gecontroleerd op haar conditie, hart en bloedvaten, wordt de hond opgenomen. Ook controleren wij altijd even uw telefoonnummer zodat we u kunnen bellen als uw hond weer opgehaald mag worden. U kunt niet bij de voorbereiding van de operatie zijn, in verband met de planning van meerdere honden voor laparoscopische sterilisatie op de dag.
Als voorbereiding wordt een braunule in de voorpoot geplaatst waarin de hond een licht slaapmiddel toegediend krijgt. Zodra de hond slaapt wordt ze verder voorbereid. Dit houdt in: intuberen, scheren en desinfecteren van de huid. Daarna leggen we haar op de operatietafel  en wordt ze aangesloten op de gasnarcose en bewakingsapparatuur.

De operatie
Tijdens de operatie worden twee kleine gaatjes van vijf millimeter grootte gemaakt in de buikwand. Door deze gaatjes wordt de gehele operatie uitgevoerd. In principe worden alleen de eierstokken verwijderd, mits de baarmoeder niet afwijkend is. Voordat dit gebeurt worden eerst de organen in de buik bekeken. Dit houdt in dat  er gekeken wordt naar nieren, lever, milt en blaas. Tevens wordt er een goede indruk van de darmen verkregen. Nadat de eierstokken verwijderd zijn, worden beide gaatjes gesloten met een onderhuidse hechting. Daarna worden de huidwondjes met weefsellijm dicht gelijmd of met een huidhechting gesloten.

 

 

Nazorg
De meeste honden zijn een paar uur na  operatie weer helemaal de oude. Er is dan ook geen reden om hen rustig te houden, ze mogen een paar uur na de operatie alles weer doen!
Een pijnstiller wordt via een injectie toegediend. Uw hond krijgt daarnaast voor 5 dagen pijnstilling/ontstekingsremmers mee.

De 2 wondjes hebben nagenoeg geen nazorg nodig. Ze zijn onderhuids gehecht en de hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden. Probeer wel te voorkomen dat ze heftig gaan likken aan de wondjes (evt. met een shirtje of kraag). Controleer de wondjes 1x per dag gedurende 14 dagen. Wanneer er zwelling, roodheid of pus aanwezig is neem dan contact met  ons op.
Soms ontstaat er een verdikking met name aan het voorste wondje. Grote honden hebben eierstokken die vaak groter zijn dan 5 mm waardoor dit gaatje wat opgerekt wordt en daardoor bij het uitnemen van de eierstok wat meer druk op de wondranden ontstaat. Hierdoor kan een pijnloze zwelling ontstaan. Deze zwelling is van voorbijgaande aard.

In een enkel geval komt het voor dat er na de sterilisatie wat bloed uit de vagina komt. Dit is niet zorgelijk en verdwijnt meestal na een paar dagen. Eveneens komt het soms voor dat honden na de operatie schijnzwanger worden. Dit is ook van voorbijgaande aard en is eenmalig. Indien u zich toch zorgen maakt, dan mag u altijd  bellen.

Graag zien wij uw hond 2 dagen na de operatie even terug op controle om te kijken of alles in orde is. Na sterilisatie is er tevens kans op gewichtstoename. We adviseren u hiermee rekening te houden bij het voeren. U bent altijd welkom om na 2 à  3 maanden terug te komen voor een (gratis) gewichtscontrole.

Meer weten over de kosten? Klik hier...