De jonge hond

Na de aanschaf van uw jonge hond komt er in korte tijd veel op u af. Wij zetten de hoofdpunten graag voor u op een rij. Over elk onderwerp valt natuurlijk veel meer te vertellen. Ook bestaat er uitgebreidere informatie op papier over diverse onderwerpen. Aarzel dus niet om bij vragen contact met ons op te nemen.

Algemeen
Het is gebruikelijk, dat een jonge hond op de leeftijd van ongeveer acht weken naar de nieuwe eigenaar gaat. U ontvangt bij uw hond een dierenpaspoort. Hierin staan de gegevens van de hond, de resultaten van het eerder uitgevoerde gezondheidsonderzoek, het chipnummer en de entingen genoteerd.

Gezondheidscontrole
Als u met uw nieuwe hond voor het eerst in onze praktijk komt, vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Hoewel we niet alles kunnen vaststellen, kunt u ervan uitgaan dat na zo'n onderzoek als regel duidelijk is of u een gezonde en goed verzorgde hond in bezit hebt.

Chippen 
Alle honden moeten sinds 2013 worden gechipt voordat ze het nest verlaten, ongeacht of de hond een stamboom heeft of niet. Wij adviseren u uw hond te laten chippen, mocht dit nog niet gebeurd zijn. De kosten zijn te overzien. Het chipnummer en uw gegevens worden geregistreerd bij een databank. Als u met de hond naar het buitenland gaat is chippen verplicht. Dit geldt ook als u het dier wilt verzekeren.

Entingen
Meestal is de hond op de leeftijd van zes weken geënt tegen hondenziekte en parvo. Op de leeftijd van negen weken krijgt de hond een enting tegen parvo en de ziekte van Weil, op de leeftijd van twaalf weken tegen hondenziekte, leverziekte, parvo en de ziekte van Weil. Daarna moet de enting tegen één of meer ziektes jaarlijks worden herhaald. In dit schema ontbreken twee entingen, namelijk die tegen hondsdolheid en tegen kennelhoest. Hondsdolheid is verplicht als u met de hond de grens over gaat. Kennelhoest wordt meestal gevraagd als de hond naar een cursus gaat of naar een dierenpension.

Ontwormen
Pups worden tijdens de dracht of kort na de geboorte besmet met spoelworm. Ontwormen is dus belangrijk voor de hond zelf maar is ook belangrijk voor de volksgezondheid. Spoelwormen van honden en katten kunnen namelijk bij mensen problemen geven. Meestal zijn honden rond de enting op zes weken eenmaal ontwormd. Het Europese advies is echter om honden elke twee weken te ontwormen tot de leeftijd van acht weken, daarna maandelijks tot een half jaar en daarna tenminste viermaal per jaar. De assistente adviseert u graag over een schema op maat voor uw hond en over geschikte middelen.

Vlooien en teken
Vlooien komen het hele jaar voor. U kunt met een metalen vlooienkam de vacht controleren op vlooien en de ontlasting van vlooien, de zwarte korreltjes. Als u die vindt, ontkomt u niet aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er zijn grote verschillen in werkzaamheid en toedieningsgemak. De assistente kan u hier meer over vertellen. Teken zijn vooral een probleem in de zomer, maar we zien teken tot diep in het najaar. Ze kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en babesiosis. Vlooienmiddelen werken vaak niet of onvoldoende tegen teken. Een tekentang kan behulpzaam zijn, maar soms zijn antitekenmiddelen noodzakelijk. Ook hierover geeft de assistente u graag advies.

Voeding
Over voeding bestaan veel verschillende en soms ook tegenstrijdige opvattingen. Als u het uzelf niet te moeilijk wilt maken en de hond niet tekort wilt doen kunt u het beste uitgaan van zogenaamde complete voedingen. Als u zich daarbij richt op de betere - en vaak dus wat duurdere - merken, kunt u er als regel op vertrouwen dat u verantwoord bezig bent. Tot drie maanden kunt u het beste viermaal per dag voeren, tussen drie en zes maanden driemaal en vanaf zes maanden tweemaal per dag.
Bij Van Stad tot Wad is Sanimed het huismerk. Dit is kwalitatief uitstekende voeding, die smakelijk is en betaalbaar.

Uitlaten en bewegen
Vaker per dag kleine stukjes wandelen is bij jonge honden beter dan grote wandelingen. Over wel of geen traplopen bij grote rassen bestaan allerlei opvattingen. Het belangrijkste is dat u probeert piekbelastingen te beperken. Een trap voorzichtig op- en aflopen is niet zo'n probleem. Een trap op galopperen kan dat wel zijn. Datzelfde geldt ook voor ravotten en ruw spelen met andere honden. Aan de andere kant moet een dier zich ook wel een beetje vrij en ontspannen kunnen ontwikkelen. Met gezond verstand een middenweg zoeken is dan soms nodig.

Opvoeding
Dit onderwerp is niet in een alinea te bespreken. Wilt u hierover meer informatie bezoek dan onze puppyparty, of ga naar een cursus of koop een goed boek. Een paar algemene opmerkingen:
 a. Belonen werkt vaak beter dan straffen.
 b. U bent de baas en u moet dat ook uitstralen.
 c. Een hond is geen mens. De hondenlogica werkt anders dan bij ons.

Verzekeren
Huisdieren kosten geld en daarbij horen nu en dan ook dierenartskosten. Meestal zijn deze kosten te overzien. Soms is echter een uitgebreid onderzoek, een intensieve behandeling of een operatie nodig. In zo'n situatie kunnen de kosten flink oplopen. Je hebt het dan al snel over honderden euro's en bij orthopedische ingrepen soms tot ruim boven de duizend euro. Als u zo'n bedrag niet of slechts met moeite kunt betalen, kunt u overwegen een ziektekostenverzekering af te sluiten. Die zijn er in alle soorten en maten. Let bij de beoordeling goed op de verzekeringsvoorwaarden! We hebben in de praktijk informatie over een paar goede verzekeraars, te weten Proteq en Petplan.

Sterilisatie en castratie
Loopsheid, in principe een natuurlijk verschijnsel, levert allerlei ongemakken op en wordt daarom vaak als ongewenst beschouwd. Sterilisatie is dan te overwegen. Eigenlijk is het een castratie, want de eierstokken worden operatief verwijderd. Daardoor wordt het dier niet alleen onvruchtbaar, maar ook treedt er geen loopsheid meer op. Bijkomend voordeel van sterilisatie op jonge leeftijd is de kleinere kans op melkklierkanker. Ook zal het dier niet meer schijnzwanger worden. Belangrijkste nadelen zijn het verhoogde risico op overgewicht en bij grote rassen het risico op incontinentie van urine. De dierenarts bespreekt met u graag de voor- en nadelen, toegespitst op uw situatie. Een andere manier om de loopsheid tegen te gaan is de prikpil. Vanwege de grote gezondheidsrisico's wordt deze methode vrijwel niet meer toegepast.
Castratie van de reu vindt meestal plaats om het gedrag te beïnvloeden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om hypersexualiteit, dominantie en slecht luisteren. Een andere reden voor castratie is soms de aanwezigheid van een teef. Een enkele keer is er een medische reden.

Puppyparty
Enkele keren per jaar organiseert Van Stad tot Wad Dierenartsen een bijeenkomst voor mensen die kort geleden een hond hebben aangeschaft. In een ontspannen sfeer wordt u in korte tijd veel wijzer. Alle bovenvermelde onderwerpen komen uitgebreid aan bod. U betaalt een kleine bijdrage in de kosten. Uw mag uw pup meenemen. We vragen u dan wel de hond te laten vaccineren tegen kennelhoest. Heeft u belangstelling? Vraag de assistente wanneer de volgende puppyparty wordt gehouden.