De jonge kat

De komst van een jonge kat is meestal een feestelijke gebeurtenis. U wilt voor uw nieuwe huisgenoot zo goed mogelijk zorgen en daarom hebben we een paar belangrijke zaken op een rij gezet. Hebt u hierna nog vragen? Bel gerust.  

Algemeen
Een kitten komt meestal rond de acht weken bij de nieuwe eigenaar. Het dier is dan nog niet ingeënt. Soms is het wel ontwormd, maar vaak ook niet. Neem een aantal dagen de tijd om het dier te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Nu en dan contact is goed maar geregeld met rust laten is ook belangrijk. Soms is het beter om het dier eerst aan een beperkte ruimte te laten wennen, bijvoorbeeld een kamer en een keuken, of een benedenverdieping, en daar ook eten te geven en een kattenbak neer te zetten. Een jonge kat is van nature al (bijna) zindelijk.Katten doen hun behoefte het liefst in een schone kattenbak. Een schone bak en een beperkte ruimte helpen om de kans op ongelukjes beperkt te houden.

Gezondheidscontrole
Als u met uw kitten voor het eerst in onze praktijk komt, vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Hoewel we niet alles kunnen vaststellen, kunt u ervan uitgaan dat na zo'n onderzoek als regel duidelijk is of u een gezond en goed verzorgd dier in bezit hebt.
 
Chippen
Wij adviseren u uw kat te laten chippen. Zo'n chip bevat een uniek nummer, dat met een speciaal apparaat kan worden uitgelezen. Dit nummer wordt samen met de gegevens van de kat en uw gegevens opgeslagen in een landelijke databank. Elke dierenarts, elke dierenambulance en elk dierenasiel kan op die manier gevonden dieren weer met de eigenaar in contact brengen. De kosten van chippen en registreren zijn te overzien.
Vaccinaties
Het is gebruikelijk om katten op de leeftijd van 9 en 12 weken te vaccineren tegen katten- en niesziekte. De inenting tegen niesziekte moet daarna jaarlijks worden herhaald, tegen kattenziekte is eenmaal per drie jaar voldoende. Als het dier meegaat naar het buitenland is een enting tegen hondsdolheid verplicht. Het dier moet dan ook gechipt zijn en in het bezit zijn van een officieel dierenpaspoort.

Ontwormen
Kittens worden direct na de geboorte via de moedermelk vrijwel altijd besmet met spoelwormen. Regelmatig ontwormen is van belang voor de kat zelf, maar is ook belangrijk in verband met risico's die mensen kunnen lopen. Het advies is om een kat vanaf de leeftijd van drie weken elke twee weken te ontwormen, vervolgens maandelijks vanaf de leeftijd van twee maanden. Vanaf een half jaar is elke drie maanden aan te raden. Ons favoriete middel is Milbemax vanwege de goede werkzaamheid, de kleine kans op bijwerkingen en het toedieningsgemak.

Vlooien en teken
Vlooien komen het hele jaar voor. U kunt met een metalen vlooienkam de vacht controleren op vlooien en de ontlasting van vlooien, de zwarte korreltjes. Als u die vindt, ontkomt u niet aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er zijn grote verschillen in werkzaamheid en toedieningsgemak. De assistente kan u daarover adviseren.
Teken zien we tegenwoordig vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Helaas is het ideale middel tegen teken dat ook veilig is voor katten nog niet uitgevonden. Het best werkzame middel dat ons bekend is heet Effipro. Een geschikte tekentang kan ook goede diensten bewijzen.

Voeding
De kat is een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze. Geef in het begin hetzelfde voer als bij de fokker. Van nature eet een kat meerdere malen per dag. Het geven van kleine hoeveelheden voer wat vaker over de dag sluit dan ook beter aan bij het natuurlijke voedingspatroon van de kat en voorkomt dat de kat tussen de maaltijden door honger heeft.
Diervoeders waarbij op de verpakking “compleet” of “volledig” staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. Bijvoeren met vitaminen en mineralen is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn. Er zijn verschillende soorten voer: brokjes, blikjes, kuipjes en vers of vanuit de diepvries. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. Voer uw kat geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip), en voer ook geen rauw varkensvlees. Katten willen wel eens gras of planten eten. Let op, want sommige (kamer-)planten zijn giftig voor katten. U kunt daarom beter kattengras aanbieden.
Zorg dat er altijd fris water is. Gewone melk werkt bij de meeste katten laxerend. U kunt wel speciale kattenmelk geven. Voorkom dat een kat te dik wordt, weeg het dier regelmatig.

Verzekeren
Huisdieren kosten geld en daarbij horen nu en dan ook dierenartskosten. Meestal zijn deze kosten te overzien. Soms is echter een uitgebreid onderzoek, een intensieve behandeling of een operatie nodig. In zo'n situatie kunnen de kosten flink oplopen. Als u dit niet of slechts met moeite kunt betalen is een verzekering te overwegen. Die zijn er in alle soorten en maten. Let bij de beoordeling goed op de voorwaarden! We hebben in de praktijk informatie over enkele goede verzekeraars, te weten Proteq en Petplan.

Sterilisatie en castratie
Katers en poezen kunnen vanaf de leeftijd van een half jaar worden gecastreerd of gesteriliseerd. Bij katers worden de testikels verwijderd, bij poezen de eierstokken, dus eigenlijk is ook bij poezen castratie een betere aanduiding. Poezen hoeven niet eerst krols te zijn geweest. Een nestje krijgen is niet beter voor de gezondheid. De poezenpil, ook al is het kortdurend, raden we sterk af vanwege het risico op een baarmoederontsteking, de ontwikkeling van borstkanker en het risico op suikerziekte.