Suikerziekte

Suikerziekte, ook wel diabetes genoemd, is een aandoening waarbij er problemen ontstaan met het reguleren van het glucosegehalte in het bloed. Bij diabetes is het glucosegehalte in het bloed verhoogd. Dit komt doordat de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt of de lichaamscellen ongevoelig worden voor de insuline. Diabetes kan ongeacht leeftijd, geslacht of ras voorkomen bij alle honden en katten maar er bestaan wel bepaalde risicogroepen.

Risicofactoren:

  • leeftijd
  • intacte (=niet gesteriliseerde) teefjes
  • gebrek aan beweging bij katten
  • overgewicht
  • bepaalde medicatie

 

Symptomen

Suikerziekte bij honden en katten is met name te herkennen aan het overmatig drinken en plassen. In bijna alle gevallen gaat dit samen met een toegenomen eetlust, en kan er sprake zijn van gewichtsverlies.

 

Behandeling

Er moet insuline worden gespoten om het bloedglucose-gehalte te kunnen reguleren. Ook maaltijden moeten constant zijn in samenstelling. Bij honden moeten de maaltijden op vaste tijdstippen gegeven worden. Katten moeten echter de hele dag de beschikking hebben over voeder. Zowel beweging als de maaltijden hebben invloed op de insulinebehoefte van een dier met suikerziekte. Er bestaan ook speciale dieetvoeders voor honden en katten met suikerziekte. Over het algemeen is de aandoening gelukkig goed te behandelen, met de nodige zorg en inspanning van de eigenaar, ondersteund door de dierenarts en de diabetesconsulent van Van Stad tot Wad.

 

Wat kan Van Stad tot Wad dierenartsen voor u en uw huisdier betekenen?

Als bij uw huisdier suikerziekte geconstateerd wordt komt er veel op u af. Van Stad tot Wad dierenartsen biedt eigenaren deskundige begeleiding aan rondom de behandeling van de suikerpatiënt, door de dierenartsen en diabetesconsulenten op meerdere locaties.

Door middel van bloedonderzoek wordt de diagnose gesteld door een van onze dierenartsen. De arts geeft korte uitleg en een informatieboekje over de suikerpatiënt mee zodat u zich alvast kunt inlezen.

 

Diabetesconsulent

Daarna wordt er een afspraak ingepland bij één van onze diabetesconsulenten: Annemarie Brontsema, Chantal Koning, Ingrid Buikema, Ria Elderman, Sandra Bolt of Willemijn Schierbeek.

Tijdens deze eerste afspraak is er ruim de tijd voor u om vragen te stellen en zal de consulente u leren hoe u insuline bij uw dier kunt toedienen. Ook zal ze adviezen geven over voeding en beweging, uitleg geven over hoe u thuis een te hoog of te laag bloedglucose-gehalte kunt herkennen en krijgt u een starterspakket mee.

Minimaal 3 dagen na de start van de insulinebehandeling mag uw dier een dag(-deel) op de praktijk komen, zodat de consulente door middel van regelmatige glucosemetingen kan bepalen hoe uw dier op de insuline reageert en of de dosering aangepast moet worden. Wanneer u uw dier weer komt ophalen, zal de consulente met u de bevindingen bespreken en u uitleggen hoe u zelf het glucosegehalte kunt meten. Dit is de start van een wekelijkse controle (telefonisch of op de praktijk)  totdat uw dier goed ingesteld is. Daarna kunnen de controles minder frequent gedaan worden; een goed gereguleerde patiënt controleren we graag om de 6 maanden op de praktijk.

Kortom, met al uw vragen rondom suikerziekte kunt u bij ons terecht. Denkt u dat uw huisdier suikerziekte zou kunnen hebben of wilt u meer weten over de behandeling van uw huisdier, neem gerust telefonisch contact met ons op en vraag naar de diabetesconsulente.