Vaccicheck: titerbepaling bij de hond

Het is belangrijk om je dier zoveel mogelijk te beschermen tegen ziektes. Dit doen we tijdens de jaarlijkse vaccinatie. Vaccineren houdt in dat we een kleine en ongevaarlijke hoeveelheid van een ziektekiem injecteren in het dier. Als gevolg hiervan maakt het afweersysteem van je dier afweerstoffen tegen deze ziektekiem aan en is je dier beschermd tegen deze ziektekiem.

Cocktail
Je huisdier wordt jaarlijks gevaccineerd. Het vaccin dat wordt toegediend is niet ieder jaar hetzelfde. Honden krijgen slechts één keer per drie jaar de grote ‘cocktail’. De andere jaren volstaat de vaccinatie tegen Leptospirose (ziekte van Weil) bij de hond (en eventueel de kennelhoestvaccinatie).

Vaccicheck
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sommige dieren zelfs na een periode van drie jaar nog steeds voldoende beschermd zijn en de driejaarlijkse vaccinatie uitgesteld kan worden (de jaarlijkse vaccinatie blijft altijd noodzakelijk). Om te bepalen of je hond na drie jaar nog voldoende beschermd is, bieden wij de Vaccicheck aan.

De Vaccicheck is een bloedtest om te bepalen of je huisdier nog voldoende titer (afweerstoffen) heeft. Daarom noemen we dit ook de titerbepaling. Het onderzoeken noemen we titreren. Hierbij nemen we een kleine hoeveelheid bloed af en onderzoeken we hoeveel afweerstoffen er in het bloed aanwezig zijn. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke vaccinatie noodzakelijk is.

De Vaccicheck is mogelijk voor de volgende ziekten bij de hond:

  • Hondenziekte (Distempervirus)
  • Besmettelijke leverziekte (Hepatitis, Canine adenovirus)
  • Parvovirus

LET OP:

  • Wij titreren honden vanaf een leeftijd van 4 jaar (de hond heeft dan alle puppyentingen gehad incl. 1-jaarlijkse vaccinatie).
  • Na 2 termijnen van 3 jaar geen cocktail is het advies om jaarlijks je hond te laten titreren, omdat er nog weinig bekend is over de immuniteit nadien.
  • Honden ouder dan 10 jaar dienen ook jaarlijks te worden getitreerd i.v.m. verminderde activiteit van hun afweersysteem.
  • De Vaccicheck is een momentopname en biedt daarom geen 100% zekerheid.

Vragen?
Neem voor vragen gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch en bij de assistentes aan de balie.