Tips voor katteneigenaren

  • De juiste reismand
  • Wennen aan de reismand
  • Reismand plan B
  • De reis naar de dierenarts
  • Geuren en Feromonen
  • In de wachtkamer
  • In de spreekkamer
  • Weer naar huis

De juiste reismand

Kies de juiste reismand
Er zijn veel verschillende soorten reismanden. Maar hoe kies je de juiste?
Het fijnst voor je kat is een stevige kunststof mand waar het deksel in zijn geheel af kan.
Als het mogelijk is, kan je kat tijdens het onderzoek in het onderste gedeelte blijven zitten op zijn kleedje met eigen geur. Hierdoor voelt hij zich veiliger en blijft hij rustiger.
Houd ook rekening met de volgende punten:

  • Groot genoeg: Je kat moet comfortabel kunnen staan, liggen en zitten. Maar, de mand moet ook niet te groot zijn. Bij een te grote mand kan je kat omvallen bij plotselinge bewegingen; 
  • Gemakkelijk schoon te maken. Geuren van het bezoek aan de dierenarts moeten goed te verwijderen zijn;
  • Veilig: De mand moet goed afgesloten kunnen worden. Een rits kan bijvoorbeeld gemakkelijk opengemaakt worden door je kat.

TIP: Heb je meerdere katten? Vervoer ze dan allebei in een eigen reismand. Door de stress en andere geuren kunnen ze fel op elkaar reageren wat kan zorgen voor vervelende situaties.

Wennen aan de reismand

Je kat laten wennen aan de reismand
Voor veel katten is de reismand ontzettend eng. Ook niet zo gek, want over het algemeen wordt de reismand alleen tevoorschijn gehaald als er iets spannends gaat gebeuren, zoals een bezoek aan de dierenarts. Heel begrijpelijk dat je kat er niet vrijwillig in wil.
Toch moet hij af en toe mee naar de dierenarts. Het is vervelend als dit voor jullie allebei met veel stress begint door de strijd rondom de reismand.
Om deze situaties te voorkomen is het belangrijk om je kat aan te leren dat de reismand niet zo eng is.


Het goede nieuws is dat dit op elke leeftijd mogelijk is! Het zal bij een oudere kat mogelijk langer duren dan bij een kitten. Mede omdat er vaak al een negatieve associatie is met de reismand.

Stappenplan

  1. Zorg voor een geschikte reismand;
  2. Maak deze goed schoon met Biotex of soda. Zeker na een eerder bezoek aan de dierenarts. Alle enge luchtjes moeten worden weggepoetst;
  3. Begint met alleen de onderkant van de reismand. Zet deze op een voor je kat goed bereikbare en fijne plek in huis. Leg er een favoriet kleedje van hem in, zodat het een fijne slaapplek wordt;
  4. Geef je kat elke dag iets heel lekkers in de reismand;
    Als hij niet gemotiveerd raakt van wat lekkers, kun je een speeltje inzetten om hem naar de reismand te lokken. Gooi bijvoorbeeld een balletje of propje in het mandje.
    Tip: Is je kat erg angstig? Leg dan eerst iets lekkers voor de reismand en lok hem er iedere dag een stukje dichter naartoe en uiteindelijk in de mand.
  5. Zorg dat je afwisselt met het tijdstip waarop je met je kat oefent met de reismand. Hierdoor komt het niet als een grote verrassing als je het op een ander moment je kat in de reismand wil doen. Je kat zou het dan mogelijk niet vertrouwen omdat het buiten de routine valt;
  6. Als je kat volledig ontspannen is met de onderkant van de reismand, is het tijd om een stapje verder te gaan. Het dak mag er op. Doe dit nooit als je kat op dat moment in de mand ligt. Leg er eventueel een deken over het dak heen nadat je deze erop geplaatst hebt;
  7. Herhaal de eerdere stappen: aanwennen met wat lekkers of een speeltje;
  8. Zodra je katde reismand mét dak een fijne plek vindt en er zonder problemen inloopt kun je het deurtje toevoegen. Laat deze eerst alleen open in de reismand. Tip: Maak het deurtje met een touwtje vast om te voorkomen dat het plotseling dichtklapt en je kat hiervan schrikt.
  9. Als je kat uit zichzelf en vol zelfvertrouwen in de mand stapt, kun je het deurtje dicht doen en meteen weer open. Als hij rustig is gebleven, geef je iets lekkers als beloning. Je kunt het deurtje steeds iets langer dichtlaten. Verleng met steeds een paar seconden en blijf belonen.

 

Aandachtspunten

  • Je kunt de reismand op iedere leeftijd aanwennen, maar het mooist is om hier al mee te beginnen bij je kitten. Van nature vindt hij het namelijk niet eng, maar een leuk ding om te onderzoeken;
  • Ga niet te snel. Geef je kat de tijd om te wennen. Geduld is hierbij heel belangrijk. Als je te snel gaat, kan het zijn dat je helemaal opnieuw moet beginnen, omdat je kat gestrest raakt;
  • Het aanwennen, kan een paar weken (of langer) duren, maar dit is voor elke kat anders;
  • Let goed op de reactie van je kat;
  • Gaat je kat ondanks het stappenplan nog steeds met een grote boog om de reismand heen? Dan is het verstandig om een nieuwe reismand aan te schaffen en opnieuw te beginnen. Aan deze mand heeft je kat geen vervelende herinneringen. Mocht het hierna nog niet goed gaan, is het verstandig om hulp te vragen aan een kattengedragstherapeut.

Don’ts

  • Je kat onder dwang in het reismandje zetten. Pak hem niet in zijn nekvel. Dit is zeer stressvol voor je kat;
  • Je kat overvallen in zijn slaap om hem in zijn reismand te zetten;
  • Meerdere katten in hetzelfde mandje vervoeren. Ze kunnen hun stress op elkaar afreageren wat kan zorgen voor een zeer traumatische ervaring. Hun relatie kan hierdoor blijvend veranderen;
  • Een week voor de afspraak bij de dierenarts beginnen met het stappenplan.

Reismand plan B

Wat als je kat echt niet in de reismand wil?
Moet je kat naar de dierenarts en is de training met de reismand nog niet afgerond? Of is er een noodsituatie en moet je kat (snel) in de reismand, maar lukt dit niet vanwege zijn angst?
Gebruik dan deze methode als plan B:

Heb je een mand met het deurtje aan de voorkant? Zet deze dan met de opening naar boven op de grond neer en laat hem er eerst met zijn achterpoten inzakken. Hij kan zich op deze manier minder goed schrap zetten.
Het kan helpen om snel een handdoek over je kat heen te gooien en hem met handdoek en al in de mand te stoppen. Hij kruipt vanzelf uit de handdoek of blijft er lekker in zitten, omdat het een veilig gevoel geeft.

Tip: Een reismand waarbij de bovenkant open kan, is in deze situatie ideaal, omdat je meer ruimte hebt en de reismand niet anders neer hoeft te zetten.

Wel doen:

  • Blijf zelf kalm. Je kat voelt jouw stress aan en neemt het feilloos over;
  • Houd rekening met je kat. Hij vindt het erg spannend. Maak de ervaring zo positief mogelijk. Handel rustig;
  • Bij een bezoek aan de dierenarts: Begin op tijd met je kat in de reismand te krijgen. Je kat kan beter wat langer in de reismand zitten dan dat je hem gehaast te pakken moet zien krijgen en hij in paniek raakt.

Let op: beschouw bovenstaande methode altijd als plan B. De situatie is uiteraard niet ideaal, maar soms heb je helaas even geen keus.

De reis naar de dierenarts

Veilige reis naar de dierenarts
De reismand is aangeleerd en je kat loopt er zonder problemen in. Hij ziet het als een fijne en veilige plek en vindt het niet spannend als het deurtje dicht is. Tot nu toe stond de reismand op een vaste ondergrond en bewoog niet, maar nu gaan we een stap verder. Je kat gaat mee op reis naar de dierenarts. Om dit zonder al te veel stress te laten verlopen is het belangrijk om hem dit stap voor stap en met veel geduld aan te leren.

Reismand op de juiste manier vasthouden
Houd de reismand horizontaal tegen je aan met aan beide uiteinden een hand. Op deze manier schommelt de reismand zo min mogelijk tijdens het lopen.

Optillen

  • Til de reismand met je kat erin een klein stukje op, geef wat lekkers en zet de reismand weer neer;
  • Bouw dit steeds verder uit. Je begint met een klein stukje en kort optillen en gaat steeds iets hoger en langer optillen. Blijf ondertussen belonen met wat lekkers.

Lopen

  • Je begint in huis te oefenen met een stukje lopen met de reismand. Het is fijn om dit met twee personen doen. De een houdt de reismand vast en de ander geeft de kat ondertussen wat lekkers. Als je de training alleen doet, geef je wat lekkers als je kat rustig geweest is tijdens het optillen. Het is lastig om dit tegelijk te doen, omdat je beide handen nodig hebt om de reismand op de juiste manier vast te houden;
  • Zet eerst één stap en zet de reismand dan rustig neer. Bouw dit met kleine stapjes steeds verder uit, zodat je uiteindelijk binnen een stukje kan lopen zonder problemen;
  • Als de vorige stap goed gaat, kun je buiten gaan oefenen. Dit is een heel andere situatie door een andere omgeving (geuren/geluiden etc.). Doe dit in kleine stapjes. Eerst één stap buiten en dan weer naar binnen en zo ga je steeds verder.

In de auto
De geluiden, geuren en beweging van de auto kunnen voor je kat ontzettend spannend zijn. Zeker als hij vrijwel nooit mee hoeft in de auto. Het is daarom belangrijk om de auto stap voor stap aan te wennen. Beloon iedere keer als je kat rustig blijft.

  • Zet de reismand in de auto. Evt. met een kleed eroverheen. Katten voelen zich vaak rustiger als ze veilig in het donker zitten. Beloon als je kat rustig blijft;
  • Start de auto en laat hem kort aan;
  • Ga (heel) kort een stukje rijden en bouw dit langzaam uit door steeds wat langer te rijden.

Wel doen

  • Heb (veel) geduld. Ga pas verder met de volgende stap als de stap ervoor helemaal vertrouwd is;
  • Het aanwennen, kan een paar weken (of langer) duren, maar dit is voor elke kat anders;
  • Het kan helpen om op een kalme manier tegen je kat te praten. Dit geeft hem steun;
  • Het gebruik van Feliway feromonen spray kan ondersteuning geven.
    Let op! Doe dit minimaal 15 minuten voor de training en spuit het nooit op je kat zelf.
  • Let goed op de reactie van je kat;
  • Oefen regelmatig. Op deze manier wordt het normaal voor je kat en daardoor minder spannend.



Niet doen

  • Je kat los in de auto laten. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties;
  • Kort voor de afspraak bij de dierenarts starten met de training.
     

Geuren en Feromonen

Geuren en Feromonen
Voor katten is de neus hun superzintuig. Geuren zijn ontzettend belangrijk. Deze geven ze veel informatie over de omgeving. Ditzelfde geldt voor feromonen. Feromonen zijn speciale stofjes die katten gebruiken om te communiceren. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld of een situatie veilig is of niet.

Om je kat zich prettig te laten voelen in de reismand en tijdens de reis kun je het volgende inzetten:

  • Een eigen kleedje in de reismand waar je kat eerder op heeft geslapen. Hier zitten fijne/veilige geuren aan. Neem voor de terugweg een extra kleedje mee, voor het geval er op de heenweg een “ongelukje” is gebeurd;
  • Een kleed over de mand om spannende prikkels zoveel mogelijk buiten te sluiten;
  • Feliway spray. Feliway maakt gebruik van een synthetische variant van het kopjesferomoon. Dit is het stofje wat katten afscheiden bij het geven van kopjes. Dit kan een geruststellend effect geven. Je kunt het op het kleedje in het mandje sprayen of in de auto.

TIP: Spuit minimaal 15 minuten voor vertrek wat Feliway op het kleedje in de reismand. Uiteraard mag je dit nooit op de kat zelf spuiten! 

In de wachtkamer

In de wachtkamer

  • Je kat vindt het fijn om hoog te staan. Op een aantal locaties hebben wij een speciale kattenparkeerplaats waar jij jouw kat in zijn reismandje in kunt parkeren. Hier zitten ze hoog en ver weg van eventuele andere patienten in de wachtkamer. Dit zal je kat een veilig gevoel geven;
  • Als je ergens bent waar geen kattenparkeerplaats aanwezig is, houd de reismand dan op schoot of zet hem op de stoel naast je. Hierdoor staat je kat wel hoger dan de grond en op een rustige plek. Je kat wordt zo niet geconfronteerd met langslopende voeten of honden die erg dichtbij komen;
  • Om prikkels nog meer buiten te sluiten kun je een kleed over de reismand heen leggen;
  • Vergeet niet om je kat tijdens het afrekenen ook weer in de kattenparkeerplaats of op (een tafel bij) de balie te zetten. Ook nu vindt je kat het niet fijn om op de grond te staan.

TIP: Ook als je kat aan honden gewend is, zijn honden in de dierenartsenpraktijk erg spannend! Bescherm je kat hiertegen.
 



 

In de spreekkamer

In de spreekkamer

  • Blijf kalm. Je kat voelt jouw spanning goed aan en voelt zichzelf daardoor ook meer gespannen;
  • Houd je kat niet te stevig vast, want dit kan leiden tot angst en paniek. Je armen in een boog om hem heen houden is vaak al voldoende om je kat op tafel te houden;
  • Laat je kat het liefst zelf uit zijn reismand komen. Pak hem niet in zijn nekvel vast. Dit is erg stressvol voor je kat.

Tip: Vind je het erg spannend? Geef dit aan bij de dierenarts. Er kan dan eventueel een assistente helpen, zodat de afspraak voor jou en je kat zo prettig mogelijk verloopt.

Weer naar huis

Weer naar huis
Het (spannende) bezoek aan de dierenarts zit er op. Lekker weer naar huis! Houd thuis rekening met de volgende punten:

  • Heb je meerdere katten in huis? Zet ze dan niet gelijk bij elkaar. Ook niet als ze gelijktijdig naar de praktijk zijn geweest.
    Ze kunnen fel op elkaar reageren, omdat de situatie (geur, feromonen) anders is dan ze van elkaar gewend zijn. Goede relaties tussen katten kunnen hierdoor ernstig verstoord raken. Laat ze eerst in een eigen rustige ruimte bijkomen.
    Geef ze hierna de ruimte om weer bij elkaar te kunnen komen, maar dwing niks af. Ze bepalen zelf het tempo;
  • Maak het reismandje schoon met Biotex of soda, zodat alle spannende geuren weggepoetst worden;
  • Was de gebruikte kleedjes;
  • Het is belangrijk om bij een nieuw bezoek met een fris mandje en kleedje (beslapen door je kat) te beginnen. Anders hangen er nog enge luchtjes in de reismand en begint het avontuur met meer stress dan nodig.

Tip: Wrijf je kat na het dierenartsenbezoek in met een kleedje met zijn eigen geur. Gebruik hiervoor niet het kleedje wat net mee geweest is naar de dierenarts.