Landbouwhuisdieren

2017 was het jaar van de uiergezondheid!

Iedere koe met mastitis of hoog celgetal kost geld. En niet alleen dat, het zorgt vooral voor minder arbeidsvreugde. Gedoe met behandelen, melk die niet geleverd kan worden en lagere productie. Ergernis dus! Daarom legden wij afgelopen jaar de focus op het verbeteren van het rendement op het gebied van uiergezondheid.

Resultaten van ruim 800 BO’s
De officiële aftrap begon met de boerenavond in 2016. Otlis Sampimon hield een helder verhaal over uiergezondheid en de risico’s op melkveebedrijven. Vervolgens is tijdens de BGP’s en Koekompassen op veel bedrijven de uiergezondheid uitgebreid besproken en zijn er vele stappen gemaakt door de veehouders. Ook zijn er diverse workshops geweest met gerelateerde onderwerpen, zoals de droogstand.

Resultaten BO
Daarnaast liep er een actie waarbij er gratis bacteriologisch onderzoek van melk kon worden gedaan. Uiteindelijk zijn er in 2017 ruim 800 melkmonsters ingeleverd voor BO. In onderstaande afbeelding is te zien welke kiemen er uit alle melkmonsters gekweekt zijn. Wat opvalt is dat bijna 60% van de gevonden kiemen, omgevingskiemen zijn zoals E.Coli en S.Uberis. De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat goede boxhygiëne een essentieel onderdeel is in de bestrijding van mastitis.

En ons advies?
Het is van essentieel belang om een goed beeld te hebben en te houden van de mastitis verwekkers op je melkveebedrijf! Op basis hiervan kun je gerichte aanpassingen doen in de bedrijfsvoering. Daarnaast blijft het belangrijk om minimaal vijf melkmonsters per jaar te nemen en te laten onderzoeken. We zien vaak dat de soorten mastitiskiemen en gevoeligheden voor antibiotica wisselen door het jaar heen.

Vragen? Bel of mail ons gerust!

 

Voor topfitte koppels en probleemloos boeren!
Dát is waar Van Stad tot Wad dierenartsen op melkveebedrijven en schapen- en geitenhouderijen voor staat.
Zowel curatief als preventief én voor het individuele dier en de gehele koppel.

klik hier voor -->  Verantwoord medicijngebruik: welke behandeling kiest u?
klik hier voor -->  Gezonde koppels: gemakkelijk werken zonder ergernis
klik hier voor -->  Rendement: reken uit wat diergezondheid u oplevert

Bent u veehouder bij Van Stad tot Wad dierenartsen, log dan in op MijnVSTW.
Afhankelijk of u abonnementshouder bent heeft u toegang tot:

  • logboeken, visitebrieven en uitslagen
  • webshop
  • uw eigen bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan
  • uitgebreide persoonlijke analyse van uw antibioticumgebruik
  • nieuwsbrieven
  • in toekomst: 1-1-relatie en facturen