Kleine herkauwers

Ook voor schapen en geiten aan het juiste adres!

Naast de zorg voor het rundvee, staan we bij Van Stad tot Wad ook altijd klaar voor kleine herkauwers. Hieronder vallen schapen en geiten. Bij ons zijn zowel hobby-houders als professionele schapenhouderijen of melkgeitenbedrijven welkom.
In het voorjaar bestaan werkzaamheden bij kleine herkauwers vooral uit hulp rondom de geboorte van lammeren. Daarnaast helpen we jou ook graag met het voorkomen van ziekten of het behandelen van een ziek dier.
Wat doen wij onder andere op het gebied van kleine herkauwers?

Lammertijd
Wil je graag meer leren over het helpen van schapen of geiten in de lammertijd? Van Stad tot Wad organiseert aan het begin van elk jaar een verloskundecursus! Houd de website, facebookpagina of schapennieuwsbrief in de gaten voor exacte data.
Niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Waar kan ik mijn dieren tegen vaccineren?
Vaccinatie is mogelijk tegen verschillende dierziekten. ‘Het bloed’ en zomerlongontsteking zijn twee aandoeningen waarbij opgroeiende lammeren plots doodgaan. Hier kun je tegen enten. De dierenarts kan een entschema opstellen die past bij jouw koppel.
Daarnaast zijn er vaccinaties beschikbaar tegen rotkreupel en paratuberculose. Ook zijn er entingen tegen bepaalde vormen van verwerpen en uierontsteking. Het kan verstandig zijn om eerst onderzoek te doen naar de verwekker alvorens je gaat vaccineren. In overleg onderzoeken we wat het beste bij je past.
Bedrijven met een publieksfunctie zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen of bedrijven die ‘lammetjesdagen’ organiseren, zijn verplicht hun dieren tegen Q-koorts te vaccineren. Dit dienst jaarlijks te gebeuren bij alle dieren van 3 maanden en ouder. Vóór 1 augustus dienen alle dieren gevaccineerd te zijn.  

Bloed- en mestonderzoek
In ons eigen laboratorium kunnen we monster van jouw dieren onderzoeken. Denk hierbij aan bloedonderzoek naar (slepende) melkziekte of mestonderzoek naar wormen en coccidiose. Sommige wormsoorten zijn resistent tegen ontwormingsmiddelen. Het is daarom verstandig om eerst mestonderzoek te doen en aan de hand van de uitslag je dieren met het juiste middel te ontwormen.
We kunnen in ons eigen laboratorium monsters van jouw dieren onderzoeken. Denk hierbij aan bloedonderzoek op (slepende) melkziekte en mestonderzoek op wormen en coccidiose. Sommige wormsoorten bij schapen en geiten zijn resistent tegen ontwormingsmiddelen. Laat daarom eerst mestonderzoek doen, en overleg met de praktijk welk middel je kunt gebruiken, voordat je je dieren ontwormt.
Natuurlijk helpen we je ook graag met bloedtappen voor onderzoek op ziekten zoals Brucella of zwoegerziekte, in het kader van certificeringsprogramma’s.

Drachtcontrole
Bij schapen en geiten kunnen we bepalen of een dier drachtig is, door een echo-apparaat tegen de huid aan te houden in de liesstreek van het dier. Op de echo zijn dan lammeren, vruchtwater of delen van de latere nageboorte te zien. Drachtigheid is voor ons het beste te vast te stellen vanaf ongeveer 50 dagen na de dekking.

drachtcontrole geit
Drachtcontrole bij een geit

Terug naar Informatie
Ga naar Infectieziekten